Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Христов: Не ни е приоритет да преговаряме с „Газпром“

Политика

Росен Христов: Не ни е приоритет да преговаряме с „Газпром“

Росен Христов: Не ни е приоритет да преговаряме с Газпром - Tribune.bg
Снимка:

В момента анализираме всички възможни канали за газ – „Газпром“ е един от възможните канали, който все е още на масата. Това каза на брифинг в Министерския съвет, след заседанието на служебния кабинет служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Откакто сме дошли в министерството, не сме осъществявали контакти с „Газпром“. Не ни е приоритет да преговаряме с „Газпром“, опитваме да се осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици, но в случай на необходимост, последният вариант е „Газпром“. Приоритет в момента са доставките на LNG газ (втечнен газ), както и на синьо гориво от Азербейджан“, допълни още Росен Христов.

„Противно на всички спекулации, нашето правителство е впрегнало 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок. Преди нас, ситуацията е просто била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния. Опитахме се коригираме грешка в имената, така че да предотвратим връщане. Връщането беше факт, но в момента всички административни проблеми са отстранени, надявам се нещата да се задействат в срок“, допълни още той.

Той даде разяснения и за това защо не е напуснал ръководното си място в няколко фирми. „Оттеглянето ми като управител на тези фирми е в процес. Задействал съм процедурата, просто отнема административно време това да се случи. Експерти и адвокати в министерството потвърдиха, че това не нарушава закона”, каза Христов.

Относно танкерите с газ, идващи от САЩ Христов посочи: „За момента не отказваме нищо. Офертата си е на масата, има две причини, поради които да откажем – или да намерим по-евтин газ, или да не може да го разтоварим. Той уточни, че интензивно се търсят други компании, които да ни осигурят и транзита, и доставката.

"Относно това каква е цената, трябва да уточним пазара. Освен това условията са конфиденциални.", коментира той и допълни, че офертата не е лоша, за съжаление с липсата на слотове е невъзможно да го осигурим. Ние целим да докараме максимално евтин газ в България, над това работим.", заяви Христов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети