Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Овчаров: „Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ

Политика

Румен Овчаров: „Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ

Румен Овчаров: Булгаргаз се унищожава окончателно като доставчик на природен газ - Tribune.bg
Снимка:

Две седмици всички са стояли и са чакали ПП да излезе и да каже „Ние ще напляскаме руснаците“, коментира бившият министър на енергетиката

„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България“. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Според него дружеството се превръща в „елементарен посредник, от когото никой няма нужда“.

„Още на 18 април „Булгаргаз“ е знаел, че няма договор“, подчерта Овчаров.

По думите му именно на тази дата „Булгартрансгаз“ е резервирал капацитет на входа на Гърция и е „взел предварителни мерки“.

„Интересно защо „Булгаргаз“ не търси доставчици, не се обажда на никой, не праща писма до никой да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на „Продължаваме промяната“ - няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет - излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора“, коментира Румен Овчаров.

„Съвсем умишлено две седмици почти „Булгаргаз“ не прави нищо и не информира никого. Не информира и потребителите на природен газ. Всички стоят и чакат ПП „Продължаваме промяната" да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците.“, допълни бившият енергиен министър.

„Още на 1 април по моя молба Таско Ерменков разговаря с Корнелия Нинова, тя е разговаряла с другите представители на коалицията и на 2-ри или 3-ти април се проведе заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията. Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата“, уточни Румен Овчаров.

„Газът, който потребяваме в момента е руски“, заяви още той.

„Фирма „Мед“ има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец“, подчерта още ексминистърът.

„Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището“, отбеляза още Овчаров и добави: „Национално престъпление е да се изпразва хранилище при положение, че се очаква война или такава е започнала.“

Той цитира Мартин Лутер Кинг, че „най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост“, но изтъкна, че „в нашия случай глупостта е безсъвестна“.

„Защото се използва за най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани.“, коментира още Овчаров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати