Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ръстът на пенсиите и минималната заплата бяха одобрени на първо четене от парламента

Политика

Ръстът на пенсиите и минималната заплата бяха одобрени на първо четене от парламента

Снимка:

НС даде „зелена светлина“ на бюджета на Държавното обществено осигуряване

Народните представители приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. Заложените приходи в него са с 15% повече в сравнение с тази година – или 1 млрд. лв. допълнително.

С предложените промени от 1 юли следващата година се увеличават всички пенсии със 5,7%. Расте и таванът им – от 910 до 1200 лв. Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“.

Увеличава се минималният осигурителен доход от 510 на 560 лв. Максималният осигурителен доход за 2019 г. също расте и от 2600 лв. става 3000 лв.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков благодари на депутатите, че при обсъжданията са посочили силните и слабите страни на проекта и увери, че с този бюджет се гарантират плащанията на системата. Министърът посочи, че две трети от парите в ДОО ще са от вноските на осигурените лица, а само една трета от данъци или от хазната.

„Намалява зависимостта на бюджета на ДОО от Държавния бюджет“, допълни Бисер Петков.

Светлана Ангелова от ГЕРБ подчерта, че бюджетът на ДОО за следващата година е получил подкрепа от синдикалните и работодателските организации. „Той гарантира адекватност на пенсии и обезщетения, като предвижда 553 млн. лв. повече за пенсии и 83 млн. лв. повече за краткосрочни обезщетения“, обясни тя.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС също благодари за експертната работа по документа. Той обаче изтъкна, че 147 000 души основно в секторите с голяма принадена стойност като Ай Ти специалистите до момента са ограничени и се осигуряват на 2600 лв. „Сега те ще плащат по-високата сума – осигуровка върху 3000лв. За какво говорим? Говорим за страхливо предложение, за да удовлетворите синдикатите!“, обърна се Адемов към мнозинството в залата.

Според Георги Гьоков от БСП обаче бюджетът на ДОО за 2019 г. бил отхвърлен от Националният съвет за тристранно сътрудничество. „Динамиката на проблемите вече поставя в риск националната сигурност“, заяви от трибуната депутатът.

Бюджета на ДОО беше подкрепен от 112 депутати, 73 гласуваха „против“, а 7 се въздържаха.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още