Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. С 600 млн. евро по-малко пари от ЕС, за Лорер не е проблем

Политика

С 600 млн. евро по-малко пари от ЕС, за Лорер не е проблем

С 600 млн. евро по-малко пари от ЕС, за Лорер не е проблем - Tribune.bg
Снимка:

Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще бъде намален с 578 млн. евро, за да бъде актуализиран спрямо реалното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската икономика. Това става ясно от данни за икономическия растеж, публикувани от Европейската комисия.  

Вместо 6.27 млрд. евро България ще разполага с 5.69 млрд. евро, за да се възстанови чрез реформи и изпълнението на проекти до 2026 г.

Днес министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер коментира решението на ЕК. Според него в него няма нищо драматично.  

Колтуклиева: Лорер търси контакти с депутати от ИТН, за да се договарят за бъдещето

„Ще стане драматично, ако България не може да излъчи парламент, за да гласува всичко, което обещахме на Брюксел, което ще направим. Включително да реформираме прословутите обществени поръчки. И това е част от тези задачи за близките месеци. Без парламент парите от Брюксел няма да дойдат и това ще го усетят всички граждани", каза Лорер пред БНТ.

Лорер обядва в италиански ресторант, а Кирил Петков го освиркаха (СНИМКИ)

Той припомни, че в министерството ръководено от него сега започва първата програма – „Технологична модернизация за малки и средни предприятия" с общ бюджет от 260 млн. лв.

„Това е само началото. Има много мерки, които трябва да се финансират. Без реформи и парламент, няма да стане", подчерта отново министърът.  

Той е оптимист, че по-скоро ще има правителство. „Въпросът е под ръководството на Асен Василев дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни за това, че идва глобална рецесия и България трябва да има стабилно управление", допълни Лорер, който не коментира дали се водят преговори с отделни имена като Виктория Василева и Елена Гунчева.

По думите му Кирил Петков ще бъде „активна част от управлението на промяната“, но крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е важно договарянето на политиките с ДБ, БСП и независимите депутати. Лорер е категоричен, че не търсят постове за никой преди да успеят да сглобят управляващо мнозинство.

Той допълни, че не е дискутирано при нови избори дали ще правят общи листи с ДБ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети