Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След КСНС: 28 от първите хора в държавата са под карантина

Политика

След КСНС: 28 от първите хора в държавата са под карантина

След КСНС: 28 от първите хора в държавата са под карантина - Tribune.bg
Снимка:

„КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след Съвета е 28 души”, съобщи пред Нова ТВ главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Той даде отговор на въпроса кой ще може да се възползва от по-кратката карантина.

„Всичко зависи от това в кой момент ни е връчено предписанието от РЗИ. Това важи само ако сме контактни лица на заразен, но не и ако ние самите сме болни.”

„Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още”, допълни Кунчев.

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина. Според Кунчев три са причините да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки, че са ваксинирани - ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

„Изобретението на България да въведе наличието на антитела като основание за издаване на зелен сертификат е грешно. Безумно от медицинска гледна точка е и издаването на здравния документ веднага след първа игла”, категоричен е доцентът.

„Ще предложим опита на Германия – хора със сертификат за ваксинация, които реално не са имунизирани, но искат да го направят, да не бъдат преследвани от закона. Това обаче не изключва наказанието за служителя, издал фалшивия сертификат”, каза още Ангел Кунчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети