Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Смениха председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

Политика

Смениха председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

Снимка:

Атанасов крил информация от Радев, твърди служебният кабинет

Правителството предложи на президента Румен Радев да освободи и председателя на разузнаването Атанас Атанасов, обяви говорителят на МС Антон Кутев.

За нов началник на Държавната агенция се предлага Антоан Гечев.

Кутев обяви и мотивите като един от тях е „неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“.

Освен това досегашният шеф на разузнаването не е давал „еднаква по обем и съдържание информация на президента на Републиката, на председателя на НС и на министър-председателя“, разясни говорителят на кабинета.

Припомняме, че Атанасов беше един от шефовете, които бяха обвинени от служебния министър Бойко Рашков, че са си пуснали дълъг неплатен отпуск до септември. Той, както и освободеният председател на ДАНС Димитър Георгиев обаче прекратиха отпуските си и се върнаха на работа на 19 май.

С мотив нарушена политическа неутралност беше сменен и шефът на ДАНС на 26 май. 

В агенция национална сигурност пък е назначен нов заместник-шеф на мястото на уволнения през май Недялко Недялков. Според него смяната е била предприета заради това че неговият подпис стои под отнетия достъп на Рашков до класифицирана информация, издаден преди 2 години за срок от 3 години.

Уволненият зам.-шеф на ДАНС: Подписът под спрения достъп до класифицирана информация на Рашков е мой

Мандатът на Недялков, който е до 25 юли 2023 г. ще довърши Станислав Станчев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Станчев притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Танкови войски-строеви“ от ВНВУ „Васил Левски“ и по специалността „Финанси“ от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още