Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Смениха председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

Политика

Смениха председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

Смениха председателя на Държавна агенция Разузнаване Атанас Атанасов - Tribune.bg
Снимка:

Атанасов крил информация от Радев, твърди служебният кабинет

Правителството предложи на президента Румен Радев да освободи и председателя на разузнаването Атанас Атанасов, обяви говорителят на МС Антон Кутев.

За нов началник на Държавната агенция се предлага Антоан Гечев.

Кутев обяви и мотивите като един от тях е „неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“.

Освен това досегашният шеф на разузнаването не е давал „еднаква по обем и съдържание информация на президента на Републиката, на председателя на НС и на министър-председателя“, разясни говорителят на кабинета.

Припомняме, че Атанасов беше един от шефовете, които бяха обвинени от служебния министър Бойко Рашков, че са си пуснали дълъг неплатен отпуск до септември. Той, както и освободеният председател на ДАНС Димитър Георгиев обаче прекратиха отпуските си и се върнаха на работа на 19 май.

С мотив нарушена политическа неутралност беше сменен и шефът на ДАНС на 26 май. 

В агенция национална сигурност пък е назначен нов заместник-шеф на мястото на уволнения през май Недялко Недялков. Според него смяната е била предприета заради това че неговият подпис стои под отнетия достъп на Рашков до класифицирана информация, издаден преди 2 години за срок от 3 години.

Уволненият зам.-шеф на ДАНС: Подписът под спрения достъп до класифицирана информация на Рашков е мой

Мандатът на Недялков, който е до 25 юли 2023 г. ще довърши Станислав Станчев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Станчев притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Танкови войски-строеви“ от ВНВУ „Васил Левски“ и по специалността „Финанси“ от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети