Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Социалният министър за протеста на сестрите: Има основателни искания, но и конкретни провокации

Политика

Социалният министър за протеста на сестрите: Има основателни искания, но и конкретни провокации

Социалният министър за протеста на сестрите: Има основателни искания, но и конкретни провокации - Tribune.bg
Снимка:

Профанизираме диалога с гражданското общество, а от друга страна правим активни провокации на тема ЕС, смята Сачева

Виждаме, както основателни искания, така и конкретни провокации, коментира по повод протестите на медицинските сестри министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя говори пред медиите след парламентарния контрол.

"Впечатленията са ми, че колегата Ананиев води изключително активен диалог с тях. По-скоро мога да говоря за хората, които искат моята оставка. Вера Иванова и Нели Димитрова са част от работните групи на социалното министерство. Откакто съм встъпила в длъжността министър на труда и социалната политика, съм се срещала няколко пъти с тях само за три месеца. Не може да се каже, че диалог не се води. Въпросът е какви са исканията и за какво говорим. Ако аз непрекъснато повтарям, че Законът за социалните услуги няма да отнема деца, а от другата страна някой казва: "Той ще отнема деца". Ако аз непрекъснато казвам, че Законът за личната помощ няма да бъде отменян, а трябва да бъде усъвършенстван, а от другата страна казват: "Той ще бъде отменен"... Как точно да водим диалог? Кой какво иска?“, недоумява  социалният министър.

Сачева декларира, че преследва само желанието да помогне в максимална степен за по-комплексното решаване на проблемите на хората с увреждания. Според нея трябва да се намери баланс.

"Диалог има, но просто от едната страна няма никаква чуваемост и желание да се оцени, че има и други гледни точки, които не са моите, а са други гледни точки на други хора с увреждания, които имат други нужди", възмутена е министър Сачева. Тя коментира, че вероятно целта е медийно внимание.

"Не зная, вероятно има и политически провокации в случая и се цели друго. Ако някой ви каже, че иска реформа в здравеопазването и няма да напусне залата на Народното събрание, докато тя не се случи, вие какво точно си представяте?“, попита риторично социалният министър. Тя даде и хронология на протестите от началото на годината и я намери за преднамерена.

"В момента, в който започнаха да действат, първо Законът за социалните услуги се оказа проблемен. Дори вчера имаме безпрецедентен акт на това той да бъде внесен в Конституционния съд. Няколко месеца даже почти година след като той е бил приет. Изведнъж решаваме, че той е противоконституционен и то с такива мотиви, които са меко казано изключително впечатляващи за мен. Например терминът "социални услуги" е въведен още през 2002 г. в Закона за социалното подпомагане в глава 4-та", напомни министър Сачева.

По думите ѝ, когато това се оспорва днес, вече имаме 1354 социални услуги в цялата страна, в които работят общо около 30 000 души и услугите се ползват от около 100 000 души.

"Изведнъж ние решаваме, че с този термин има проблем и започваме, и виждаме чуждо влияние, проблем, търговия и т.н. Това, което мен ме притеснява е, че в момента от една страна профанизираме диалога с гражданското общество, а от друга страна се опитваме постоянно да правим активни провокации на тема ЕС и на тема пътя на България", изтъкна Сачева. Тя посочи, че покрай всички видове протести пред Партийния дом, независимо, че говорим за протест на медицинските сестри, се събират подписи срещу СЕТА и срещу Еврото.

"Така че нека да говорим за това, че диалог може да се води там, където се търси решение на проблем. Там, където се търсят политически провокации аз лично не мога да водя диалог", категорична е социалният министър.

Сачева не се притесни да посочи кой прави тези политически провокации.

"Това са г-жа Мая Манолова от една страна, виждате и какви политически статуси се пускат от "Възраждане", допълни още министърът. Сачева увери, че независимо от трудната ситуация Министерството ще продължи да търси балансирани решения. От личен опит министърът сподели, че много хора с увреждания ѝ звънят и са притеснени, че Законът за социалните услуги е даден на Конституционния съд, като окачестви този акт на Ливицата като безпрецедентен.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети