Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Спряганият за кандидат-премиер на ИТН е бил в борда на фирма, купена от майката на Пеевски, участвал и в управителния съвет на ТВ7

Политика

Спряганият за кандидат-премиер на ИТН е бил в борда на фирма, купена от майката на Пеевски, участвал и в управителния съвет на ТВ7

Спряганият за кандидат-премиер от ИТН Петър Илиев е бил в борда на директорите на Краун Медия, преди фирмата да бъде закупена от майката на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, съобщава „bird.bg“. Като допълнение Илиев е бил и в управителния съвет на ТВ7 в периода 2006-2007, където в момента се помещава телевизията на неговия лидер в крайния квартал „Левски Г“.

Освен с връзки с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, Илиев е част и от две пловдивски масонски ложи – „Пълдин“ и „Слънце“, които са част от Обединена Велика ложа на България. Соченият за кандидат-премиер от партията на Слави Трифонов стартира своята кариера от ложата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров Сдружение „Ложа Слънце Ориент-Пловдив“.

Както стана ясно, Петър Илиев е основател и председател на няколко бизнес организации – Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб. Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара. Петър Илиев е почетен консул на офшорната зона Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в Република България.

Според bird.bg, Петър Илиев е закупил и апартамент от бившия министър на отбраната на НДСВ Николай Свинаров. Предполагаемият кандидат-премиер на ИТН е придобил имота от Свинаров през 2018 година.

Най-отличително в биографията на Илиев със съгурност може да се отбележи, че е бил почетен конкул на Барбадос. Тази си длъжност обаче евентуалният кандидат-премиер на Трифонов получава по време на служебния кабинт от външния министър Ради Найденов, който пък беше началник-кабинет на премиера Симеон Сакскобургготски.  

Според глобалния индекс за "усещане за корупция" на Transparency Internal Барбадос се намира на 25 място в света. През 2018 г. министърът на икономиката Донвил Инис е обвинен в САЩ за пране на пари от подкупи. Генералният прокурор признава, че често е свидетел на оплаквания за корупция, но много малко от тях са изпращани като официални сигнали.

През юли 2020 г. БНБ съобщава, че за периода 1989 - 2020 г. от екзотични острови и официални офшорни зони в България са влезли 5 милиарда евро, т.е. 11% от всички чуждестранни вложения у нас са от държави с либерален данъчен режим и банкова тайна. От Барбадос в България са влезли 31,8 милиона евро инвестиции.

Зародиха се и много коментари не само по повод наградите на Илиев, но и неговото образование. Според визитката изчетена от Трифонов, евентуалният кандидат-премиер, който тогава бе стигнал само до поста правосъден министър е специализирал  "Английско търговско право" и "Право на ЕС" в Бъкингамския университет във Великобритания. Интересен факт е, че въпросният университет се намира на 102 място в класацията на висшите училища в Обединеното кралство.    

 

Петър ИлиевПетър Илиев

Петър Илиев и Николай СвинаровПетър Илиев и Николай Свинаров


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още