Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Столична община ще ограничава движението на замърсяващи автомобили

Политика

Столична община ще ограничава движението на замърсяващи автомобили

Столична община ще ограничава движението на замърсяващи автомобили - Tribune.bg
Снимка:

Право да ограничава движението на замърсяващи автомобили в дните с превишения на нормите за чистота на въздуха, ще бъде дадено на Столична община. Това съобщи пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя вече е създала работната група, която ще трябва да обсъди и други спешни мерки за чистота на въздуха.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване и почистване.

Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони, поясни Фандъкова.

Към настоящия момент проектът за бюджет на общината е в размер на 1 млрд. и 700 хиляди лева.

„Тези числа ще се променят до окончателното внасяне, тъй като тече общественото обсъждане. Ние получаваме много предложения от неправителствени организации, от граждани, от социалните партньори“, уточни кметът.

Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години – инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

За улиците в кварталите Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове.

„Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове. Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат“, поясни Фандъкова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети