Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: От ученическия дневник до дневния ред на Столичната община

Мнения

„Герои на новото време“: От ученическия дневник до дневния ред на Столичната община

Снимка:

Йорданка Фандъкова е първата жена-кмет на София

Йорданка Фандъкова е български учител и политик от ГЕРБ. От 2005 до 2009 г. тя е заместник - кмет на Столична община по образование, култура, спорт и превенции на зависимости. През 2009 г. става депутат в 41-то Народно събрание, а впоследствие министър на образованието, младежта и науката. На 15 ноември 2009 г. печели изборите за кмет на София и полага клетва на 23 ноември същата година, с което става първата жена на този пост.

Йорданка Фандъкова е родена на 12.04.1962 г.

„Родена съм в Боровец и съм била не само учителка, а и барманка, и екскурзовод”, споделя Фандъкова пред медиите. Баща ѝ е работел като майстор-хлебар в курорта.

„За мен няма срамна работа. Така съм възпитала и дъщеря ми, която още като студентка започна да работи като сервитьорка, а днес вече е собственик на туристическа агенция”, обяснява кметицата.

За пръв път я водят в София, за да разгледа зоологическата градина. В началните класове е запалена към спорта от учителката си Ваня Димитрачкова. На 14 години, я записват в 35-та руска езикова гимназия „Добри Войников“ в София, където се запознава и с бъдещия си съпруг д-р Фандъков. Завършва и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Руска филология“. Владее английски и руски език.

В началото на професионалния си път Йорданка Фандъкова се посвещава на учителската професия. От 1985 до 1995 г. тя е учител в 73 СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" – София.  През 1998 г. става и директор на училището.

След изборите през 2005 г. тя прави първи крачки като политик като приема предложението на избрания кмет на столицата Бойко Борисов да бъде негов заместник с ресор - култура, образование, спорт и превенция на зависимости.

В началото на 2008 г. общинската администрация прави опит да въведе система за записване в общинските детски градини чрез Интернет. Проблемът е политически чувствителен, тъй като броят на местата е значително по-малък от броя на желаещите да се запишат. При пускането в действие на системата възникват сериозни технически проблеми, което предизвиква множество отрицателни реакции. Фандъкова подава оставка като заместник-кмет, но тя не е приета от кмета Борисов, който е видял потенциала ѝ. Освободен е само ръководителят на Дирекция „Образование“ в общината.

На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. Йорданка Фандъкова е избрана за народен представител от ГЕРБ. В Народното събрание не остава дълго, тъй като на 27 юли е избрана за министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на България с министър-председател Бойко Борисов.

През септември 2009 г. ГЕРБ обявява кандидатурата на Фандъкова за освободения от лидера на партията пост на кмет на Столичната община. Подкрепа за нейната кандидатура заявяват и по-малките десни партии Съюз на демократичните сили и Демократи за силна България. Печели изборите с 67% от подадените гласове.

В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за нов мандат за кмет на Столична община на предстоящите местни избори. На 23 октомври 2011 г. тя печели вота, а през октомври 2015 триумфира за трети път - отново на първи тур с резултат от 60%. Без изненади на балотажа в София на местните избори през 2019 г. Йорданка Фандъкова печели четвърти кметски мандат, побеждавайки независимата и подкрепена от БСП кандидатка Мая Манолова.

Разбрах какво ми казаха хората - те очакват работа, но и промяна", заявява тогава новият-стар кмет на София. Йорданка Фандъкова обяснява победата си с това, че „София е показала, че е дясна, а софиянци, че имат вярната преценка и желаят развитието на столицата да продължи”.

„За мен София е кауза - над 1,5 млн. дyши да живеят в подреден град, вбесява ме популизмът на политици, приемащи я за кариерен трамплин”, коментира Фандъкова. На обвиненията в корупция от страна на опонентката ѝ, тя отговаря лаконично.

„Корупцията се бори с факти и сигнали, а не с общи приказки. Аз съм спирала десетки поръчки при съмнения за нагласени условия. Знам, че нито един от моите опоненти не може да каже – „Дадох на Фандъкова информация, но тя я скри”. Не съм наивна, винаги ще има опити да се заобиколят правилата, важен е контролът. При съмнения лично изпращам проверки в прокуратурата”, категорична е кметицата, която за новия си мандат обещава да промени кварталните улици, които са неремонтирани, Княжевският и Драгалевският лифт да заработят, а общинската администрация да предоставя по-бърза услуга на гражданите.

Столичният кмет  е омъжена за педиатъра Юри Фандъков. Двамата имат дъщеря.

„Съпругът ми е единственият ми мъж в живота от 30 години”, споделя Фандъкова. Твърди, че мъжът и дъщеря ѝ не я ревнуват от работата.

Единствено внукът ми ме ревнува от работата. Иначе са свикнали. Когато станах директор на училище, това беше за мен огромен стрес като нова отговорност, огромна отговорност и винаги така съм го възприемала, през всичките 8 години, когато съм била ръководител на 73-о училище. Денят ми е бил много малко по-кратък от този сега като кмет на София. Аз отивах сутрин и стоях до вечерта. По 10 часа на ден. И бях много щастлива", връща лентата назад Фандъкова.

Според нея София не може да се управлява с „плаващи мнозинства по интереси” и с договорки за различните казуси. По думите ѝ градът се променя и следва да се ускори промяната, която е започната от предишните ѝ мандати. Затова задачите следва да се решават от „нови хора, с нова енергия и различни компетентности”, твърди Фандъкова.

„Проблемите се решават, когато се работи методично и с ясна цел”, е мотото в ежедневието на кмета на София.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема