Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Светлана Ангелова: Да спрат фалшивите новини за Националната стратегия за детето

Политика

Светлана Ангелова: Да спрат фалшивите новини за Националната стратегия за детето

Светлана Ангелова: Да спрат фалшивите новини за Националната стратегия за детето - Tribune.bg
Снимка:

Крайно време е да се спрат спекулациите и фалшивите новини по темата „Национална стратегия за детето 2019 – 2030 г.“ Проектът на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. оттеглен. Няма основания за притеснения, нито за протести срещу нещо, което не съществува. Още преди 2 седмици министър – председателят Бойко Борисов подчерта, че работата по документа е прекратена и той няма да бъде приет“, заяви днес народният представител от ГЕРБ – Русе Сетлана Ангелова, която е и зам.-председател на социалната комисия в парламента.

Гражданското общество у нас е будно. Дебатите и последвалите ги бързи и адекватни действия на Министерски съвет през последните дни са доказателство за това. В демократична България представителите на законодателната и изпълнителната власт се съобразяват с волята на нацията, тъй като така повелява Конституцията на държавата“, добави Ангелова по време на състоялия се днес парламентарен контрол в Народното събрание.

Категорично заявявам, че нито в проекта на стратегия за детето, нито в законодателството се предвижда отнемане на права на родители. Позициите, действията и мерките на Министерството на труда и социалната политика винаги са били в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата“, каза министър Петков.

Той припомни, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта на стратегията беше спряна и изготвеният проект беше оттеглен. „В този контекст искам да подчертая, че не само няма Стратегия за детето с времеви хоризонт 2019-2030 г., но към момента няма и актуален проект на такъв документ, който да бъде обект на обществено обсъждане“, отбеляза министърът в изложението си.

Във връзка с действията на социалните работници при подаден сигнал за дете в риск следва да се има предвид, че тяхното задължение да проверяват всеки сигнал също не е ново. Няма как държавните органи да извършват своята дейност без да има нормативна регламентация на техните задължения“, подчертава министърът.

Именно с цел по-добра координация на всички ангажирани органи бяха и приетите от Народното събрание на 7 март 2019 г. промени в Закона за закрила на детето с цел въвеждане на координационни механизми, тъй като закрилата на децата не е отговорност само на социалните работници. В закона останаха непроменени действащите от много години разпоредби относно основанията за настаняване на детето извън семейството. Тези основания не са разширявани.

В МТСП не се разработва Закон за детето или на друг закон в областта на правата на децата“, увери в заключение русенският народен представител министър Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети