Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Изборният процес в България вероятно е един от най-прозрачните

Политика

Томислав Дончев: Изборният процес в България вероятно е един от най-прозрачните

Томислав Дончев: Изборният процес в България вероятно е един от най-прозрачните - Tribune.bg
Снимка:

„Изборният процес в България вероятно е един от най-прозрачните, ако го сравните с други държави. Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“.

Това заяви пред Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Според вицепремиера трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

„Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“.

„При гласуване по пощата „подводните камъни“ са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота.

Според Дончев ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика.

„Ако утре някой от тях стане първа политическа сила. Това ще бъдат ли купени изборите?“, каза той.

„Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува“, обясни Дончев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Оставка! Нагло човече, Дончев и ГЕРБ изхарчиха милиарди за електронно правителство с НУЛЕВ резултат. Къде отидоха тези милиарди, никой не пита. Дончев вика, че гласуването по пощата е опасна работа. А мисирките кимат с глава и се пулят като телета в железница. Не им идва просто да питат Дончев кой ли може да фалшифицира вота по пощата. Мистерия. Сигурно Торбалан.
19.01.2021 11:04 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети