Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Мира Радева за внушенията за манипулации: Преекспонирана глупост, ще свали избирателната активност

Мнения

Мира Радева за внушенията за манипулации: Преекспонирана глупост, ще свали избирателната активност

Снимка:

Обединител на нацията да говори непрекъснато как ще бъдат манипулирани изборите – това само руши устоите на демокрацията

Рефренът „изборите ще бъдат манипулирани“ беше подхванат масово от опозиционните партии. Как ще се отрази това на усещането за демокрация и избирателната активност? Анализира социологът Мира Радева.

Как упорито лансираната теза, че парламентарният вот ще се манипулира ще повлияе на избирателите?

В политическия ни живот се повтаря една и съща фундаментална грешка. Всички политически играчи повече са концентрирани върху това да направят лошо на „другарчето“, отколкото да мислят как всички заедно да вървим напред. Това е огромен проблем и не от вчера. Неслучайно в поговорката е казано „не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“, както и другата приказка за българите и казана в ада. Тук толкова много се работи срещу принципите на демокрацията, а тя е основана преди всичко на консенсус и взаимно доверие, върху разбирането, че заедно трябва да вървим напред.

При нас, за съжаление, много доминират частно-партийни и лични интереси, политиката се разбира не като работа за общо благо, а работа за лично облагодетелстване. Не казвам, че политиците в другите страни са идеални, но някак си обществото докато не приеме, че може да бъде управлявано по един честен начин и докато всички не поставят тази идея над всичко останало, винаги ще бъдем в този кюп. За мен това президентът, тази фигура обединител на нацията, да говори непрекъснато как ще бъдат манипулирани изборите, това само руши устоите на демокрацията. Това е един публичен разпад, това е разпад на социалното, на идеята, че заедно можем да вървим някъде.

Всички партии искат по-голяма избирателна активност, за да се смени модела. С внушенията за манипулации няма ли по-скоро да откажат хората да гласуват?

Естествено. Аз преподавам в Пловдивския университет вече много години, доцент съм, непрекъснато говоря със студентите и след като моите студенти-социолози не са убедени, че изборите ще са честни, защо ще ходят да гласуват! Те вярват, че властта е недосегаема. Тази преекспонирана глупост, то е заиграване с незнанието на хората. Дори Мая Манолова я слушам, това е възмутително, защото е доказуемо. Непрекъснато се казва – „те купуват циганските гласове“, но нали години наред съм правила изследване как гласуват т.н. „ромски секции“. Това  изследване е върху реалния вот, просто вземате резултатите и ги сравнявате, и какво се оказва, че този, който най-много крещи, най-много се е опитвал да купува гласове.

Истината е, че тези секции винаги гласуват шарено и че това шарено гласуване винаги се отклонява в някаква степен от националния вот, но не е драматично. Най-силно присъствие там, дали заради близостта на идеологията, дали заради финансови подбуди, дали заради кариерно развитие, най-много в тези секции гласуват за ДПС. След това гласуват най-много за големите партии – за ГЕРБ и БСП, но няма да намерите нито една ромска секция, която 100% да е гласувала за една партия.

Тогава Мая Манолова да ми каже, че в София била загубила изборите, защото ромските секции били купени… Съжалявам, но да погледне статистиката. Според статистиката не може няколко големи секции да обърнат вота на София. Това е нелепо, защото се внушава на млади и компетентни хора, които могат да направят съответните проверки, на тях се внушава – „не се занимавайте“. Целта е политиката да се запази в определен кръг.

Т.е. да се решава от твърдите ядра?

Да, ще седнем, ще си решим. По същия начин беше руиниран образът на социологията, която за мен е много полезна наука за общественото мнение. Но когато ти внушаваш, че социолозите са продажни и то на дребно, и това го правиш сутрин, обед и вечер, хората спират да вярват. Те ще спрат да вярват на социолозите, но ще спрат да вярват и на политиците.

Добре, казахте, че всичко е доказуемо. Ако вземем екзитполовете в деня на изборите, те в голямата си част съответстват на крайния резултат или са близко до него. Доказателство ли е това съвпадение, че манипулации не са подменили вота?

Дори да е имало такива манипулации, те не могат, особено при пропорционалната система, да повлияят. При кметовете влияе и един глас. Но при избори на национално ниво, когато и самият Румен Радев бе избран с 60%, то е смешно да каже, че тези избори са манипулирани.

Много сте права, екзитполовете винаги съвпадат с окончателните резултати, а те се правят от различни агенции и дават отклонение от 1%, правят се представителни извадки. Но тук пак се заиграва, че социолозите са купени. Добре, те са купени от всички едновременно ли?! Значи всички са в общия заговор! Много безотговорно подобно говорене, защото рушим бъдещето си.

„Атака“ говорят за разминаване с 600 000 гласа в списъците на ГРАО и ЦИК…

Да, но това социолозите отдавна сме го казали. Отдавна предлагаме - направете, както е в западните страни, както е в Германия или Франция, направете активна регистрация. Защо спекулират с тези гласове? В чужбина живеят един милион българи, но те не искат да гласуват, защото са  интегрирани в други общности. Гласовете, които идват от чужбина са 50, 60, 100 000 гласа. Ние турските гласове не ги искаме, искаме западноевропейските и американските, но те системно не гласуват – защото трябва да се преместят и защото не им е важно. Това са хора с друг дневен ред и мислят за бъдещето си по друг начин, не като българи. Но това трябва да се разбере.

Резултатът от всички тези внушения според вас?

Намалена избирателна активност. То винаги така действа. Имайте предвид, обаче, че тази активност, която отчитаме, не е истинската, защото нямаме активна регистрация. Докато не се направи активна регистрация, винаги ще има тези разминавания. Те идват от това, че в списъка на ГРАО аз се водя, че ще гласувам  в Лозенец, а аз решавам, че ще гласувам в Бели Искър – например. И се получава така, че там присъствам в основния списък, а в Бели Искър - в допълнителния списък.

Така един и същи човек се води два пъти избирател и това вместо да намали бройките на реалните гласоподаватели, то ги увеличава, защото тези хора се явяват в плюс на основния списък, защото няма кой да ги изчисти. И когато се обърнем към ЦИК, дори сега го слушах говорителя на ЦИК, и кажем „дайте… изчистете…“, те отговарят „нямаме законова основа“. Законодателят не им дава законодателни правомощия, т.е. законодателят е този, който трябва да каже – „край, правим активна регистрация, за да видим колко са реалните гласоподаватели“. Я излязат 5 млн., я не.   


Коментари (2)

Анастас #

АнтиБългарски пРезидент !
Върши каквото му нареди Решетников и АнтиБългарската Соц Партия.

Напоследък прифаща и от Простотиите на Костовашкия Тъпунгерат от ДСБ и от Розовите Пеперунгели на Глупака БойКикеееф.

Такова Отрепки Факаме от 10 години насам ...

(логически соц'иологически)
18.01.2021 18:14 / Отговор
Мирослава Иванова ".....Така един и същи човек се води два пъти избирател" - това изобщо не е вярно, когато се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес/ Бели Искър/, избирателя автоматично се заличава от основния списък по постоянен адрес и се добавя в списъка по настоящия му адрес.
20.01.2021 13:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема