Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: От ниско ДДС ще спечелят търговците, а не купувачите

Политика

Томислав Дончев: От ниско ДДС ще спечелят търговците, а не купувачите

Томислав Дончев: От ниско ДДС ще спечелят търговците, а не купувачите - Tribune.bg
Снимка:

Субсидия от 1 лев на глас би променила политическия живот

„Когато някой тласка разговора постоянно към популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат. Предложение за 1 лев субсидия би следвало да се гледа с всички останали предложения, включително и тези за диференцирани ставки на ДДС за храните”, заяви пред Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно”, заяви той.

„Въпреки всички рационални аргументи, попитайте 10 човека от тях 9 ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии”, коментира още Дончев.

Според него субсидия от 1 лев на глас би променила политическия живот.

„Рисковете са факт. Тогава и хората, и институциите трябва много по-стриктно да следят какво правят партиите, трябва да се следи откъде идват парите, да се ограничи вътрешнопартийният живот. Кампаниите ще бъдат много по-семпли”, коментира Дончев.

Вицепремиерът коментира и диференцираните ставки като го определи като „див популизъм”.

„Практиката показва, че по-ниските ставки на ДДС не водят до промяна в цените. Разликата не отива в крайния потребител, а остава в търговеца. Това е мярка, която се прилага за стимулиране и подпомагане на търговците. Диференцираната ставка е много по-трудна за администриране и дава чудесни възможности за данъчни злоупотреби”.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети