Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов: Радев искаше да берем плодовете на непрозрачността на служебния кабинет

Политика

Цветанов: Радев искаше да берем плодовете на непрозрачността на служебния кабинет

Снимка:

Президентът искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите

„С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета „Герджиков“, президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност. Тогава Румен Радев, който лично назначи министър-председателя и министъра на отбраната, искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите.“ Това заяви пред журналисти в Годеч председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

„Експертите от Министерството на отбраната внесоха доклада за работата си по избора на нов тип боен самолет в Министерски съвет, като най-вероятно тази сряда ще име решение на правителството. След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура“, обясни Цветанов.

Той сподели очакванията си, че Румен Радев ще продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи успешно с българските институции както предшествениците му.

„Нека Радев се поинтересува кои държави споделят оценката на експертите от МО и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ. Той допълни, че не е нормално едно служебно правителство да ограничи възможността на следващия редовно избран кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен контрол, да завърши една такава процедура.

Във връзка с обвиненията на президента Радев за лобизъм, Цветан Цветанов подчерта, че те не отговарят на истината и заяви категорично: „Всяко едно решение на страната ни е политическо. Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евроатлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни“.

Пред медиите зам.-председателят на ГЕРБ съобщи, че в края на февруари или началото на март тази година ще бъде взето окончателното решение за кандидатите на ГЕРБ за евродепутати.

„Имаме много достойни кандидати и всеки един от тях може да води листата. Сигурен съм, че всеки един, който попадне сред 17-те в листата, ще има достатъчно потенциал и подкрепа, за да работи в интерес на страната ни“, отбеляза той.

Цветанов също така анонсира, че на 20 януари ГЕРБ ще проведе национална работна среща с всички представители на партията в местната, законодателната и изпълнителната власт, на която ще бъдат разчертани хронологично дейностите преди изборите.

„Скоро стартираме и граждански диалог „Европа в нашия дом“, с който ще представим ползите от членството ни в ЕС“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.  


Коментари (2)

Илия Парев Напълно прав е Цветанов, Радев само петни името на България,стам е той за президент
07.01.2019 14:38 / Отговор
Ех, Парев Говореха ли за ф16 преди комисията да е решила. Говореха. Казаха ли, че решението е политическо. Казаха. Дойдоха ли американци и се намесиха с ябълките и портокалите. Дойдоха. Бойко и Цецо им улизаха дупетата и сега от 9 кладенеца вода вадят да изкарат Радев крив. Всички разбраха, че от комисията нищо не зависи, а от янките. Само ти ли не разбра, Парев. Не си дадоха труда поне да изглежда, че обмислят. Е от пожарникар и физкултурни не може да се очаква повече. Следи, Парев колко повече ще дадем от предвиденото и дано ти уври кратуната.
07.01.2019 16:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още