Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Управляващото мнозинство остави болниците без помощ заради скъпия ток

Политика

Управляващото мнозинство остави болниците без помощ заради скъпия ток

Управляващото мнозинство остави болниците без помощ заради скъпия ток - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарната комисия по здравеопазване не прие въвеждане на компенсаторен механизъм за цената на електроенергията на лечебните заведения. Членовете на комисията обсъждаха Проект на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар - вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители на 27 януари 2022 г.

Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, каза, че становището на Министерството на здравеопазването е за подкрепа на механизми, които биха подпомогнали лечебните заведения. Проектът на решение засяга множество субекти, не само болниците, и в това отношение сме се въздържали да го подкрепим като цяло, допълни Пандов.

Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация, апелира здравната комисия да подпомогне с достатъчно добра компенсация разходите на болниците за електроенергия. При липсващи условия да увеличим приходите, трябва да намалим разходите, а всеки разход в момента ще доведе до влошаване на качеството, допълни тя. Искаме всеки разход над 150 лв. за мегават/час да бъде компенсиран от държавата, допълни Спиридонова. По думите й в момента болниците плащат до 500 лв. за мегават/час.

От „Продължаваме промяната“ се въздържаха от подкрепа, тъй като това би довело до санкции от Европейската комисия, защото това би влязло в ракурса на държавна помощ, каза Антон Тонев, председател на комисията. По думите му, има други начини за компенсации, които ще постигнат добър ефект, вместо да се налага да плащаме глоби към ЕС.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС каза, че когато държавата иска да направи нещо, тя ще го направи, а когато не иска, ще намери причина да не го направи.

По думите му, можело е с проектобюджета, с решение на министъра на здравеопазването, в държавния бюджет да се отпуснат допълнителни средства, за да бъдат компенсирани лечебните заведения. Министърът на здравеопазването може да свика надзора на Касата, да се промени методиката, и на болниците да се изплатят средствата на сто процента за декември.

„Правителството може да разпредели в условията на криза допълнителен финансов ресурс, и това е правено, и няма санкция на ЕК“, каза още проф. Ангелов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати