Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Минималната пенсия става 250 лв.

Политика

Минималната пенсия става 250 лв.

Минималната пенсия става 250 лв. - Tribune.bg

Консенсус между ГЕРБ и Обединените патриоти за увеличаване на минималната пенсия

Консенсус между ГЕРБ и Обединените патриоти за увеличаване на минималната пенсия. От догодина тя ще е 250 лв.

„Сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси, които са заложени в програмата на Коалиционното правителство още при съставянето ни в началото на 2017 година. Обединихме се около решението да внесем между първо и второ четене предложение за промяна в Закона за бюджета за повишаване на минималната пенсия на 250 лева“. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов на съвместен брифинг с колегите си от ГЕРБ и ВМРО.

„Сега това можем да направим, за да извадим тези най-бедни хора, които имат стаж и възраст. Малко от малко държавата е длъжна да им подаде ръка, защото те съставляват най-бедното съсловие от обществото, а са работили цял живот“, обясни още лидерът на НФСБ.

„Ангажиментът ни е минималната пенсия да стане 300 лв. до края на управлението, вървим в тази посока“, категоричен бе Симеонов.

Коалиционните партньори са взели и решение за приобщаването на децата от ниски социални слоеве, по-маргинални кръгове и не само тях, към образователната система.

Как ще се случи това? 4-, 5- и 6-годишните деца трябва задължително да бъдат на детска градина, като държавата ще поеме разходите за такси на тази група деца.

„Това, което мога да ви информирам, че различните общини имат приложен подоходен критерий за определяне на таксите към детските градини. Например по-състоятелните хора, които са с доходи над средните за страната, те си плащат пълната такса. Други, които са под определени граници на доходите не плащат и в момента“, каза Симеонов и уточни, че таксата се движи между 40 и 60 лв.

„Няма как да не ги интегрираме тези хора, да ги изселим или да се правим, че ги няма“, допълни още Симеонов.

Третото, около което са се обединили, е да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 милиона лева за изграждане на нови детски градини и училища.

Първият ден от болничните няма да се заплаща.

„Това е една установена практика, в почти всички държави на ЕС е така. Освен това при нас са налице изключително много случаи за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 година, повече от два пъти ръст при същия брой заети лица в пазарната икономика“, каза още Валери Симеонов

„Проведохме разговори за това какви промени могат да се направят в Закона за бюджета на държавата. В момента тече срок за предложение между първо и второ четене. По този начин коалицията трябва да реализира своите приоритети. Смятаме, че чрез диалог можем да постигаме по-добри неща. Това, което ни предстои следващата година ни задължава да държим стабилно управлението на държавата и да залагаме на стабилно парламентарното мнозинство“, заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ - Даниела Дариткова.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Бюджет 2020, 250 лв.

Коментари (2)

ГЕРБ Крайно несправедливо за останалите, това са 14 процента, а на останалите 6,7 процента. Тези хора не са се осигурявали, били са в сивата икономика.
14.11.2019 15:42 / Отговор
Петрова На всички пенсионери не им достигат парите. Справедливо ще е на всички да се увелич с, толкова проценти пенсията.
14.11.2019 16:28 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати