Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Въпреки пандемията: Приходите на общините падат, но повечето все още имат излишък

Политика

Въпреки пандемията: Приходите на общините падат, но повечето все още имат излишък

Снимка:

Няма основание за предоставяне на финансови компенсации за общинските бюджети от държавата. Това пише в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на финансите Владислав Горанов.

Към края на април финансовото министерство (МФ) отчита значителен спад в постъпленията на общините. Приходите от данъка върху недвижими имоти са надолу със 75.7 млн. лв. спрямо година по-рано.

Приходите от данъка върху превозните средства намаляват с 42.2 млн. лв. Събраните средства от таксата върху битовите отпадъци също намаляват с цели 95.4 млн. лв. на годишна база.

От ведомството обаче обясняват, че това се дължи на предприетата мярка за удължаване на сроковете за плащане на местни данъци. Срокът за ползване на до 5% отстъпка от тези данъци се измести до края на юни, като от МФ предвиждат, че пропуснатите суми ще се наваксат.

По изпълнението на разходите също има спад от 68 млн. лв. Просрочените задължения по общинските бюджети намаляват с 27.2 млн. лв. спрямо края на 2019 г. Въпреки посочения спад, от ведомството на Владислав Горанов отчитат формиран излишък от общините в размер на 338.7 млн. лв.

От тях 115.4 млн. лв. са излишък в местни дейности, а останалите 223.2 млн. лв. са излишък в делегираните от държавата дейности. 2019 г. пък завърши успешно за общините с наличности от 991.4 млн. лв. Затова и от министерството посочват, че няма защо да се предоставят финансови компенсации към общините.

С изменения в Закона за здравето, те могат да кандидатстват за безлихвени заеми през 2020 г. Кредитите ще са за сметка на централния бюджет и ще се изплащат до края на 2021 г. при облекчени условия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още