Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Едрите земевладелци със собственост над 20 000 дка трябва да бъдат обложени с данък

Политика

ВМРО: Едрите земевладелци със собственост над 20 000 дка трябва да бъдат обложени с данък

Снимка:

Приходите на общините от новия данък биха били на стойност до 40 млн. лв.

Едрите земевладелци със собственост над 20 000 дка трябва да бъдат обложени с данък, ще настоява ВМРО. Това стана ясно след заседание на депутатите на партията в 44-то Народно събрание. Според войводите това ще засегне реално 61 собственика на над 4 100 000 дка. земя.

По този начин се създават допълнителни приходи в общинските бюджети чрез нов данъчен приходоизточник. От ВМРО са изчислили, че този данък ще доведе до приходи на общините на стойност до 40 000 000 лева.

„Промените трябва да бъдат направени с внасянето на Закона за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси утре, който прилагаме. С предложението се цели облагането да засегне едрите собственици на земеделски земи, притежаващи общо над 20 000 дка на територията на страната“, съобщават от пресцентъра на партията.

В предложението на ВМРО за облагане с новия данък се предвижда държавата и общините да бъдат освободени от него. Освен това се предвижда за земеделските земи по чл. 10, ал. 1 да се подава декларация за облагане с годишен данък по образец, утвърден от министъра на финансите, в двумесечен срок от придобиването им.

Декларацията ще се подава до общината/общините по местонахождението на земеделските земи, като се отбелязва общата площ и площта по категории земеделска земя, съответно общата площ и площта по категории на територията на съответната община, когато земите са разположени в различни общини, както и други данни, определени от министъра на финансите.

Размерът на данъка ще се определя от общинските съвети с наредбата по чл. 1, ал. 2 в границите, определени от закона в лева на декар в зависимост от категорията на земята.  


Коментари (1)

ВМРО вън от управлението мръсници, това е рента, простако.
29.07.2020 08:51 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още