Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: В Украйна живеят 500 хиляди българи. Те трябва да са държавен приоритет в момента!

Политика

ВМРО: В Украйна живеят 500 хиляди българи. Те трябва да са държавен приоритет в момента!

ВМРО: В Украйна живеят 500 хиляди българи. Те трябва да са държавен приоритет в момента! - Tribune.bg

Изпращаме законопроекта за карта „Българин“ до всички парламентарни групи. Оставаме в готовност да говорим с всеки в управлението, който иска да помогне на българите в Украйна. Това заявяват от ВМРО в писмо до медиите.

„На територията на Украйна, в която в момента се водят реални военни действия, живеят близо 500 хиляди българи. Към момента не виждаме никаква загриженост и държавни ангажименти към техния живот и здраве. Ние от ВМРО от години говорим за това. Ето, че днес вече подсигуряването на тяхната безопасност е крайно неотложно.“, подчертават те.

„Ето защо във връзка със започналите военни действия на територията на Украйна и реалната опасност за живота и здравето на близо половин милион българи, които живеят на територията на държавата, се обръщаме към всички парламентарни групи в 47-ото Народно събрание с призив да приемат спешно карта „Българин“. Това  е крайно належащо в настоящата международна обстановка. Документът ще даде възможност на всички хора, които имат български корени, но поради изискването на украинското законодателство нямат българско гражданство, да пребивават, учат и работят безпроблемно на територията на Р България.“, се казва още в писмото им.

„ Прилагаме законопроекта с мотивите и оценки на риска и влиянието, който изготвихме в 44-тото НС и който за съжаление, мина само на първо четене, като готов вариант, който да бъде внесен в деловодството. Неслучайно от години говорим колко е важно да бъде дадена тази юридическа възможност, която е и вид гарант за сигурността на събратята ни в Украйна и Молдова. За съжаление останахме нечути, а днес тази стъпка вече е жизнено важна.“, заявяват още от ВМРО.

Законопроектът на ВМРО може да видите ТУК

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети