Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Юристите недоволни от думите на Борисов „мутрите си вкараха адвокати в парламента“

Политика

Юристите недоволни от думите на Борисов „мутрите си вкараха адвокати в парламента“

Юристите недоволни от думите на Борисов мутрите си вкараха адвокати в парламента - Tribune.bg
Снимка:

Адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, смятат от Висшия адвокатски съвет

Висшият адвокатски съвет осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка Бойко Борисов, в което в ефира на всички национални телевизии при обявяване на връщането на мандата за съставяне на правителство, той заявява, че „мутрите си вкараха адвокати в парламента“.

„Това не е първото подобно изказване на г-н Борисов и на други лица, заемащи висши държавни длъжности, насочени към адвокатите и адвокатурата като цяло. През последните няколко години адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на незачитане и подкопаване на нейната конституционна и обществена роля. Висшият адвокатски съвет намира подобни изказвания за абсолютно недопустими и неприемливи в една европейска и правова държава, в която висшите държавни чиновници следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на човека. Подобно отношение не само към адвокатурата, а и към парламента и неговите представители, показват неуважение към принципите на Конституцията и закона“, се казва в позиция на Висшия адвокатски съвет.

Висшият адвокатски съвет е на мнение, че наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби. Това бе лоша практика на предишния парламент, която доведе до трайно влошаване на законодателната рамка в редица области и необходимост от постоянни промени в едни и същи закони. Само за 2020 г. се наложи Висшият адвокатски съвет да реагира и да внесе повече от 40 становища по законопроекти, както и множество декларации и становища по актовете на изпълнителната власт.

Висшият адвокатски съвет напомня, че отъждествяването на адвоката с неговия клиент е абсолютно недопустимо. Подобна реторика от лица, заемащи най-високите постове в държавата, изпраща изключително лоши сигнали към обществото, подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а от там и в самия правов ред.

Представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власти не бива да забравят, че тяхната основна роля по времето, през което заемат своите длъжности, е да служат на страната в рамките на конституционно установените си правомощия при зачитане на основните принципи на правото, при спазване и утвърждаване на законността и при проявяване на уважение към останалите институции в страната и на техните представители, една от които безспорно е адвокатурата“, се казва още в позицията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

БГ Брей, колко нараними душици били тези адвокати, направо са трогателни! Сякаш не знаеме кой внесе поправката "Ванко-1", и кой обслужваше Галеви, Мултигруп , Черепа , и всякакви там "преуспели" българи! Къде бяхте да протестирате, когато набедени адвокати се кръстиха "Мутри вън", или когато ви набутаха "калинка" за правосъден министър, който даже и не благоволи да си плати вноската! А сега драпа даже и за Гл. Прокурор да се натиска!
26.04.2021 15:14 / Отговор
:) Смешно е най-голямата СИКаджийска крадлива мутра Борисов да говори за мутри.
26.04.2021 17:08
Анастас АДВОКАТСКИ МУТРИ

Всичко е ясно ... Впрегнали са Лузъра Ицко да се бори - ама той и това не може, та се насра зрелищно. И смърди на Ицко ...

-Нещо неясно !!??
26.04.2021 19:01
До :) Смешно е , някои да обърнат резбите и да смятат, че са по-европейци от другите! Борисов управлява трети мандат, и не се налага някакъв Трол-помияр да ни обяснява, какъв той бил!
26.04.2021 19:58
хаха Кои са клиентите на адвокатите? Питам за един приятел.
26.04.2021 16:30 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати