Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Лятното меню на „Котилото“ или как вкусната храна се съчетава с балканско гостоприемство

Шоу

Лятното меню на „Котилото“ или как вкусната храна се съчетава с балканско гостоприемство

Лятното меню на Котилото или как вкусната храна се съчетава с балканско гостоприемство - Tribune.bg
Снимка:

Вече 12 години ресторант „Котилото“ е любимо място за почитателите на вкусната балканска кухня, но това не е само заради специалитетите, които със сигурност ще те накарат да си „оближеш пръстите“. Причината, която кара хората да се връщат отново тук е и едно особено усещане – чувството, че си у дома, че си чакан и желан.

А какво е вкусната храна без гостоприемството – това нашето, балканското?

„Темата това лято ни е „Балканското гостоприемство“ и смятам, че то не е въпрос на националност, а е въпрос на възпитание и усещане. Въпрос на сърце и душа“, споделя главният майстор-готвач и съсобственик на ресторанта Далибор Маринкович – Даци и допълва:

„Аз мисля, че ние българи и сърби сме си едно“.

И това си личи именно тук в „Котилото“, където българинът Йонко Георгиев и известният сръбски майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци създават от едно приятелство успешен бизнес със сърце и душа.

Далибор Маринкович - ДациДалибор Маринкович - Даци

По традиция, както всяка година, в прохладната градина на ресторанта беше представено новото лятно меню, вдъхновено от сръбската кухня.  

„Както всяка година направихме лятно меню с нови предложения. Откриваме и нашата градина. Винаги се опитваме да обогатяваме и да подновяваме старите рецепти, за да предизвикаме клиентите си, като се стараем всеки път да има нещо интересно и любопитно за тях“, обяснява ни майстор-готвач Даци, докато приготвя на скарата едно от новите ястия в менюто - шишчета от телешко бонфиле, руловани с шунка и бекон.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

„Нашата кухня е домашна, готвим така, както всеки би готвил вкъщи - с любов. Най-важно за нас е да бъде апетитно и уютно“.

И това не е лъжа, защото храната тук наистина те отвежда в детството и летните дни прекарани на село.

„Ние сме от старата школа. За мен не беше далеч времето, когато си прекарвахме летата по селата. Аз съм роден в София, обаче майка ми е от село и жадувах, когато свършим училище да отида на село, където беше уникално и именно там съм усетил това гостоприемство, което надявам се успяваме да пресъздадем тук за нашите клиенти“, споделя Йонко Георгиев, съсобственик и управител на ресторанта.

Йонко ГеоргиевЙонко Георгиев

Tribune.bgTribune.bg

„Когато ти харесва това, което правиш, ставаш сутрин и идваш с удоволствие на работа, а тук те чака второто ти семейство и това те зарежда. За мен наистина изпращането на всеки клиент е много личен и важен момент, важно е да видя лицата, очите, важно е да разбера дали са се чувствали добре при нас, дали им е харесало, дали са преживели цялата емоция в ресторанта и като храна, и въобще като преживяване“, допълва Йонко.

Йонко и Даци обясняват, че успехът на ресторанта се дължи както на тяхното приятелство, така и на специално подбраните продукти, които са автентични. Голяма част от тях са доставяни от Сърбия, а зеленчуците често директно от градините на малки производители.

Tribune.bgTribune.bg

„Сега сме в сезона на пресните, хубавите и богати на витамини зеленчуци. Имаме примамливи нови салати. Една от новите салати е маслинова паста, краставици и сръбски павлак. Това е една много добра комбинация от вкусове и е страхотна салатка за ракия“, шегува се майстор-готвачът Даци и подчертава, че лично той подбира всяко парче месо, което приготвя.

Tribune.bgTribune.bg

 „Специално за лятото подбирам и специално месо, с по-малко мазнини – свинско бонфиле, телешко бонфиле в комбинация със специално подбрани свежи зеленчуци. Ние сме си сръбски ресторант и всички знаят, че при нас има месо в изобилие“, казва с усмивка сръбският майстор-готвач.

„Аз например обичам да си хапвам месце, когато го правя за клиенти, го правя така все едно за себе си го правя. Готвенето за мен е химия. Според мен именно в това се корени успехът. Така и хората оценяват това, което правиш – целият труд, който си вложил. Всеки готвач си личи през чинията. Когато е вложено желание и любов, клиентът веднага го вижда в чинията“.

Tribune.bgTribune.bg

Сред изкушаващите авторски предложения може да опитате - Руловано вретено от свинско бонфиле с манатарки и зеленчуци, гарнирано със специален сос, който придава свежест и уникален вкус на цялото ястие, Шишчета от телешко бонфиле, руловани с шунка и бекон, след което средно изпечени на скара, Печен патладжан със сръбско цедено мляко (добре познатият за ценителите на сръбската кухня павлак) поръсен с печена чушка, копър и чесън или нетрадиционната, но безспорно много вкусната Зелена салата с червен боб.

„Ако на мен не ми харесва, това което съм направил в кухнята, аз въобще не го давам на клиентите“, обяснява Даци и разказва, че измислянето на меню не е никак лесна работа.

Tribune.bgTribune.bg

„Има много безсънни нощи. Има моменти, в които не излизаме от кухнята. За нас работният ден продължава между 12 – 14 часа, понякога и повече. Не всеки ден може да ти хрумне добра комбинация, за това се изисква време. Има си моменти, в които обаче вдъхновението те връхлита. Именно тогава зарязвам всичко и започвам да готвя. Събирам различни вкусове и търся нещо ново, нещо по-различно, нещо, с което да зарадваш всички хора, които ще посрещнеш тук“.

Даци обяснява, че за него готвенето е изкуство, а усещането е необяснимо. Нарича го химия.

„Това ме води години. Каквото и да приготвя, винаги влагам нещо от себе си, винаги добавям нещо различно. Често излизам при клиентите, за да ги поздравя, за да разбера как се чувстват, за да знам дали храната им харесва. Усещам настроението им, духа, виждам усмивките по лицата им и това ме кара да продължавам вече толкова години“, обяснява Даци.

А обещанието, което дават както Даци, така и Йонко на своите клиенти стои изписано и върху новото меню: „Винаги ще ви посрещаме с вкусна храна, усмивки и приятелско отношение – така светът ще е по-красив“

В тазгодишното издание на форума Bright Awards 2023 ресторант „Котилото“ беше отличен с наградата „Най-добър ресторант за балканска кухня“. Статуетката връчи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Tribune.bgTribune.bg


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати