Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Конференция на министрите на спорта към Съвета на Европа

Спорт

Конференция на министрите на спорта към Съвета на Европа

Конференция на министрите на спорта към Съвета на Европа - Tribune.bg
Снимка:

България и Казахстан подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в сферата

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в 15-ата Конференция на министрите на спорта към Съвета на Европа. Форумът се провежда в Тбилиси, Грузия. На форума присъстваха заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батаини-Драгони, президентът на Европейските олимпийски комитети Янеш Косиянчич, министър-председателят на Грузия Мамука Бахтайдзе, министри, отговарящи за спорта и представители на над 40 страни.

Свои представители на Конференцията имаха значими организации като WADA, CAHAMA, Асоциацията на Европейските елитни атлети, Международния център за спортна сигурност и др.

Министър Кралев изнесе речи в двата основни панела на форума – „Борба с корупцията в спорта“ и „Защита на човешките права в спорта: задължения и споделени отговорности“. Eдна от ключовите речи бе на Франческо Ричи-Бити, председател на Асоциацията на международните федерации, участващи в летните олимпийски игри и член на изпълкома на Международния олимпийски комитет и член на Изпълнителния комитет на WADA.

„Горд съм, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС поставихме сериозен акцент върху проблема с корупцията в спорта и манипулацията на спортни състезания и успяхме да върнем отново въпроса в дневния ред на Европа”, заяви Красен Кралев. По думите му, България е активен партньор във всички международни инициативи, посветени на борбата с манипулирането на спортни състезания.

Българският министър бе категоричен, че спортът има огромно влияние върху всички обществени кръгове и е подходящо поле за послания в защита на човешките права. Красен Кралев даде пример с младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където за първи път в историята на олимпийските състезания броят на жените спортисти е равен с този на мъжете.

„Спортните прояви се превръщат в еталон за други области на обществения живот – за зачитане на правата на всички хора без значениеот техния пол, религия, раса, физически увреждания, социален и национален произход”, категоричен бе министър Кралев.

В рамките на работното посещение на министър Кралев в Грузия бе подписано и двустранно споразумение за сътрудничество в сферата на спорта между Министерството на културата и спорта на Казахстан и Министерството на младежта и спорта на България. Според Меморандума антидопинговите организации на България и Казахстан ще си сътрудничат с цел да допринесат за глобалната борба срещу употребата на допинг в спорта, двете страни ще обменят добри практики в управлението на спортни обекти и съоръжения и ще бъдат насърчавани контактите между националните им спортни организации.

На подписването на споразумението присъства и посланикът на България в Грузия Десислава Иванова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети