Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Невъзможните кандидати: За кого играят аутсайдерите?

Спорт

Невъзможните кандидати: За кого играят аутсайдерите?

Невъзможните кандидати: За кого играят аутсайдерите? - Tribune.bg

NOVSPORT разказва за кандидатурите на трима души, които обективно нямат никакви шансове да спечелят поста президент на БФС. Каква е играта на Петьо Костадинов, Георги Захариев и Манол Иванов?

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще успее ли Гонзо да спечели Конгреса на БФС

Тяхното участие като че ли е по-скоро за привличане на вниманието и собствена реклама по медиите. Едва ли някой смята, че който и да е от тях ще доведе до по-добро бъдеще на родния футбол.

ПЕТЬО КОСТАДИНОВ

Роден е на 14 април 1963 година в Оряхово. Завършва Военното училище във Велико Търново като първенец на випуска. Офицер от Българската армия. След като я напуска става журналист, като завършва следдипломна квалификация във Факултета по журналистика в СУ. Работи във вестниците „Труд“ и „Българска армия“, а впоследствие отива в ЦСКА по времето на Илия Павлов.

Започва работа в мениджърската агенция на Емил Данчев, след което се отделя и става самостоятелен футболен агент. Лицензиран е от ФИФА, един от малкото българи, притежаващи и лиценз в Италия. Съучредител на Българската асоциация на футболните агенти. Един от създателите на ЦСКА 1948 през 2016 година. Синовете му също са свързани с футбола – Бранимир играе и е капитан на втория отбор на Лудогорец, а Светослав е администратор на Славия. Кандидатурата му е издигната от „Гигант“ (Съединение).

Името на Петьо Костадинов – Полковника отдавна е познато във футболните среди, където се ползва с уважение. От дълги години участва в научни изследвания на различни аспекти от най-популярната ни игра, за да бъде в помощ на БФС. Има сериозни разработки за развитието на младите таланти в детско-юношеския футбол, съдийството, управлението на клубовете и футбола като цяло и други.

Преди 2 години неформална група, координирана от Петьо Костадинов внесе в Българския футболен съюз задълбочен анализ, база за концептуални оптимизации на системата. Именно на тази база бе закрита Елитната група до 19 години, освободен бюджет в клубовете, формиране на дублиращи отбори на професионалните, които се включиха директно в шампионатите на четирите зони на Трета лига. Покрай мениджърската си дейност притежава много сериозни контакти в чужбина, включително във ФИФА и УЕФА.

Предлага програма за управление на БФС, ако бъде избран за президент, която е разработена от специалисти. Тя включва 10 основни „тезиса“ за периода до 2030 година. Най-интересен от тях е идеята за създаване на два национални центъра за централизирана подготовка до 17-годишна възраст – „Изток“ и „Запад“, при старта на шампионат 2024/2025 година. Преструктуриране на третото ниво на футбола в унисон с демографските тенденции и регионална специфика. Допълнително изграждане на две подлиги. След Първа лига и Втора лига, съответно Професионална лига „Север“ и Професионална лига „Юг“, или Професионална лига „Изток“ и Професионална лига „Запад“. Завършване преструктурирането на първенствата по футбол след края на шампионат 2025/2026 година. В голяма част от останалите "тезиси" обаче се говори с общи приказки и пожелания.

СИЛНИ СТРАНИ: Футболен човек, отдавна познаващ „отвътре“ системата, притежаващ необходимия опит.

Доста известни имена сред кандидатите за Изпълкома, начело с проф. Марин Гъдев, кметът на Мездра Иван Аспарухов, бригаден генерал Борислав Сертов, проф. д-р Андрей Захариев и други.

СЛАБИ СТРАНИ: Подобно на представените от Бербатов кандидатури за Изпълкома, има сериозен недостиг на футболни хора.

Няма необходимата харизма, за да бъде избран за президент на БФС.

ГЕОРГИ ЗАХАРИЕВ

Роден на 12 декември 1985 година в София. Футболен агент, основател на мениджърската фирма „Кампеония“. Притежава лиценз от ФИФА по новите правила, след положен изпит. Списва популярен футболен блог, като основните му теми са за развитие на млади таланти. През 2021 година отново бе кандидат за президент на БФС, но се отказа в полза на Бербатов. Издигнат е от слабоизвестния ФК „Пирдоп“, който е на последно място в Четвърта лига на София област.

Георги Захариев влиза за втори път в битката за президент на БФС, но отсега е ясно, че той ще гравитира около Димитър Бербатов. Представи някои идеи за развитие на футбола ни, като твърди, че досегашното ръководство на футболния съюз е „крадяло“ от него през годините. Но като цяло остава впечатлението, че футболният агент се е включил в битката за БФС проформа, просто за да си направи реклама пред медиите.

Това би му помогнало за неговото CV при евентуални сделки на трансферния пазар в бъдеще. Почти сигурно е, че той отново ще се откаже в зала в полза на Бербатов. Все пак интерес представлява предложението му в Изпълкома да влезе Христо Стоичков и представители на треньорската гилдия. За разлика от приятеля си Бербатов, който има утопичната идея за нов Национален стадион, Захариев не иска такъв.

СИЛНИ СТРАНИ: Няма

СЛАБИ СТРАНИ: Абсолютно непознат за делегатите на Конгреса, без никакъв опит в управлението на футбола.

Считан е за „аватар“ на Димитър Бербатов, който се пуска „проформа“ за участие в избора.

Какъв вариант за българския футбол е Димитър Бербатов?

МАНОЛ ИВАНОВ

Роден е на 5 август 1964 година и единственото, което го свързва с футбола е това, че е син на легендата на Левски Александър Манолов. Започва да тренира при „сините“, но рано се отказва и завършва право в СУ „Климент Охридски“. Негови познати твърдят, че в средата на 90-те години за кратко работи в структурите на МВР, но е уволнен дисциплинарно.

Единственият му опит във футбола е няколкомесечния престой на поста изпълнителен директор на Нефтохимик, малко преди клубът за пореден път да фалира. Има бизнес в сферата на строителството и търговията. Издигнат е от футболна академия „Арес“ от София.

Манол Иванов е абсолютен анонимник във футбола и издигането на кандидатурата му е само с цел реклама и няколко интервюта по телевизиите. Иванов представи някои идеи за футбола, като акцент в програмата му е подобряването на материално-техническата база. Негова идея също е утопична - да се предвиди значителен финансов ресурс за реконструкция на стадиони в страната, за да може националният отбор да играе в различни части на България и да привлича фенове.

Той се похвали, че също като Бербатов и Гонзо обикалял страната, но футболни деятели твърдят, че в доста градове на обявените срещи не са се отзовали представители на нито един клуб с право на глас на Конгреса. Като цяло Манол Иванов също може да се счита за потенциално отказал се в полза на Бербатов кандидат, защото в изявленията си постоянно атакува досегашното ръководство на БФС и основните опоненти на бившия нападател Михаил Касабов и Георги Иванов – Гонзо.

СИЛНИ СТРАНИ: Няма

СЛАБИ СТРАНИ: Непознат за футболните хора човек, който е имал съвсем епизодичен досег с най-популярната игра.

Утопична програма и общи приказки за това какво трябва да се направи за по-доброто бъдеще на българския футбол.

Славия издигна Михаил Касабов за президент на БФС


Последвайте ни в Google News

 

Етикети кандидати, БФС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети