Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Антирекорд и в Европа – над 100 000 заразени с COVID-19 за 24 часа

Свят

Антирекорд и в Европа – над 100 000 заразени с COVID-19 за 24 часа

Снимка:

Германия обяви нови мерки, Великобритания чака система на блокиране, Чехия също се готви за блокада

Над 100 000 новоинфектирани с новия коронавирус са регистрирани за първи път в Европа през последните 24 часа. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че отново е отчетено рекордно еднодневно увеличение на случаите в глобален план на коронавируса с 350 766 нови случая за денонощие.

Вчера, когато новозаразените надхвърлиха границата от 100 000, Източна Европа е била най-засегнатият регион с над 33 600 новозаразени. Антирекорд от началото на пандемията беше отчетен и в България.

Отново антирекорд: 612 са новите случаи за денонощието

Епицентърът на инфекцията в европейския регион се премести във Великобритания, Русия, Испания и Франция, които регистрираха поне 10 000 заразени през всеки от последните три дни.

В Западна Европа Франция регистрира рекордните 20 339 инфекции през последните 24 часа, като болниците влизат в спешен режим.

Белгия също въведе по-строг контрол върху събиранията на публично място, тъй като в страната се наблюдава нарастване на новите инфекции. Н

Очаква се през следващата седмица британският премиер Борис Джонсън да очертае нова тристепенна система за блокиране, тъй като нивата на коронавирусна инфекция нарастват, особено в Северна Англия. Джонсън ще даде изявление пред парламента в понеделник.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат свои делегирани правителства и отделни здравни системи. Пъбовете в централна Шотландия са затворени за малко повече от две седмици, за да се опитат да намалят предаването в близък контакт.

Чехия също е изправена пред перспективата за блокиране, тъй като ръстът на случаите на коронавирус в страната достигна четвърти пореден дневен рекорд, сочат данните, публикувани в събота. Министерството на здравеопазването заяви, че страната с 10,7 милиона души е имала 8 618 нови случая в петък, надвишавайки рекорда от 5 394 от четвъртък, което доведе до общо 109 374 случая с 905 смъртни случая.

За сравнение съседна Полша с 38 милиона жители заяви в събота, че е регистрирала 5300 нови случая през последните 24 часа, което също е рекорд.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви в петък, че правителството може да възстанови блокирането, ако растежът продължи, призовавайки чехите да се държат отговорно. От понеделник Чехия ще прекрати спортни събития и ще затвори кина, театри, музеи и галерии, докато чешките университети и средни училища ще преминат към дистанционно обучение.

В сила от днес по-строги мерки са въведени и в Германия.  

Нови болезнени мерки срещу коронавируса в Германия


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още