Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ханс Клуге, СЗО: Пандемията ще приключи, когато здравната система не е претоварена

Свят

Ханс Клуге, СЗО: Пандемията ще приключи, когато здравната система не е претоварена

Ханс Клуге, СЗО: Пандемията ще приключи, когато здравната система не е претоварена - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да се научим да живеем с вируса, отбеляза Ханс Клуге

Световната здравна организация (СЗО) може да обяви край на пандемията от коронавирус, когато системата на здравеопазването не бъде претоварена, заяви директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клуге в интервю за „La Vanguardia“.

По думите му краят зависи от това колко бързо целият свят „се научи да живее“ с инфекцията.

„След като здравната ни система не бъде претоварена заради хоспитализациите и смъртните случаи, причинени от COVID-19, тогава ще можем да оказваме в пълен обем и другите медицински услугите, както беше преди и е възможно пандемията да се превърне в ендемия“, каза Клуге.

Медицинското значение на думата ендемия е постоянно съществуване на заразна болест в определен район или държава.

Клуге подчерта, че една от основните пречки да се бави пандемичния край е застоят на ваксинациите в някои страни, както и неоправданото отслабване на превантивните мерки.

Според СЗО броят на заразените с коронавирус в световен мащаб е надхвърлил 250 милиона. Сега най-трудната ситуация се развива в САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания, а Русия е на пето място.

Ваксинацията остава най-надеждният начин за защита срещу коронавирус, подчертават от здравната организация. И напомнят, че по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани. В края на септември СЗО обяви връзката на смъртността от SARS-CoV-2 с отказа от превантивна имунизация.

Клуге обясни, че Европа е в „епицентъра“ на пандемията и предупреди, че континентът е изправен пред „сурова зима“. Според „достатъчно надеждни оценки“, към февруари следващата година в европейския регион заради COVID може да починат още половин милион души, ако не се вземат мерки и не се промени тенденцията на разпространение на вируса.

Според Клуге превантивните мерки не са атака срещу свободата, напротив. „Например сертификатът за COVID. Това е колективен инструмент за индивидуална свобода и по този начин избягваме по-суровите ограничения като пълен локдаун, както преди година. Имам малко впечатлението, че хората са забравили какво се е случило. Казват: „COVID паспорт, къде ми е свободата?“, но преди година икономиката на целия свят спря.

Ханс Клуге участва в откриването на 44-ия Световен болничен конгрес в Барселона.

В речта си той подчерта, че европейският регион на СЗО - който включва 53 страни в Европа и Централна Азия, включително Русия и няколко бивши съветски републики - регистрира около два милиона нови случая миналата седмица.

Във връзка с това той призова за засилване на ваксинацията на населението като цяло, но особено на здравния персонал, за да „държим вируса на разстояние“.

„Масовата ваксинация и превантивните мерки са единственият начин за облекчаване на нарастващия натиск върху болниците и здравните системи“, подчерта той.

Директорът на СЗО цитира някои от „уроците“, извлечени по време на пандемията, като координация между здравни и институционални участници, укрепване на първичната помощ, модернизиране на съоръжения и здравни грижи за здравните работници и т.н.

Държавите в региона в момента са особено засегнати от COVID-19, като заболеваемостта от коронавирус в Германия е на най-високото си ниво от началото на пандемията, а в Русия регистрират безпрецедентен брой смъртни случаи, с повече от 1200 смъртни случая през последния работен ден.

„Защо имаме отново проблеми? Защото в повече от половината държави в региона ваксинацията блокира“, уточни той.

„Само преди няколко месеца основният проблем беше наличието на ваксини, а сега това е скептицизмът спрямо ваксините, фалшивите новини“, отбеляза Клуге, който подчерта, че възнамерява да създаде работна група в Европа, свързана с въпросите на ваксинацията.

 Във време, когато неваксинираните в света (доброволно или поради липса на ваксини) възпрепятстват края на пандемията, има и нов проблем, който може да усложни още повече ваксинацията. Световната здравна организация (СЗО) увери този вторник, че може да има недостиг на типа спринцовки, използвани за поставяне на ваксини, поради неочакваното търсене, което предизвика глобалната имунизационна кампания срещу COVID-19. Всичко това може да забави програмите за ваксиниране в различни части на света, предупреждава Ханс Клуге.

Няколко седмици след навършване на година, откакто ваксините срещу COVID-19 започнаха да се прилагат, поставените дози надхвърлят 6,800 милиона, което представлява два пъти повече ваксини, които са били инокулирани всяка година в световен мащаб и това означава, че за тази цел са необходими три пъти повече спринцовки от преди.

„За съжаление, възможността за недостиг на спринцовки е реална“, каза експертът на СЗО по достъпа до лекарства и здравни продукти Лиза Хедман пред журналисти в Женева.

Годишният производствен капацитет на спринцовки е 6 000 милиона единици. Така според оценката на СЗО дефицитът може да бъде от 1 000 до 2 000 милиона спринцовки през 2022 година, ако нещо не се направи по въпроса.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети