Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хиляди руснаци се сбогуваха с Горбачов (СНИМКИ)

Свят

Хиляди руснаци се сбогуваха с Горбачов (СНИМКИ)

Московчани се наредиха на опашка, за да отдадат почитта си към Михаил Горбачов, бившият съветски лидер, който спечели възхищението на Запада заради реформите си и който живя достатъчно дълго, за да види как ръководството на Русия отменя голяма част от тях, съобщава "Ройтерс".

Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, беше погребан без държавни почести и без присъствието на президента Владимир Путин.

Той обаче получи публично изпращане, като властите позволиха на руснаците да видят ковчега му във внушителната Колонна зала на Дома на Съюзите, в близост до Кремъл, където са проведени погребалните церемонии и на предишни съветски лидери. На погребението присъства и премиерът на Унгария Виктор Орбан, който поднесе цветя пред тленните останки на Горбачов.

Носачите издигнаха дървения ковчег на Горбачов, покрит с руското знаме, и го поставиха в центъра на залата, където като фон тихо звучеше меланхолична музика от филма "Списъкът на Шиндлер".

Не беше изненадващо, че Путин, дългогодишен офицер от разузнаването на КГБ, който нарече разпадането на Съветския съюз "геополитическа катастрофа", отказа на Горбачов пълни държавни почести и заяви, че графикът му не му позволява да присъства на погребението.

Руският президент обаче отдаде почитта си сам на Горбачов в четвъртък и Кремъл съобщи, че церемонията на Горбачов ще има "елементи" на държавно погребение и че държавата помага за организирането й.

Решението на Горбачов да остави страните от следвоенния съветски комунистически блок да вървят по своя път, а Източна и Западна Германия да се обединят отново, помогна за възраждането на националистически движения в 15-те съветски републики, които той беше безсилен да потуши.

На Путин му бяха необходими повече от 15 часа след смъртта на Горбачов, за да публикува сдържано съболезнователно съобщение, в което се казва, че Горбачов е имал "огромно влияние върху хода на световната история" и "дълбоко е разбирал, че са необходими реформи", за да се справят с проблемите на Съветския съюз през 1980-те години.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати