Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Икеа“ преустановява дейността си в Русия и Беларус

Свят

„Икеа“ преустановява дейността си в Русия и Беларус

Икеа преустановява дейността си в Русия и Беларус - Tribune.bg
Снимка:

Шведският мебелен гигант „Икеа“ съобщи в четвъртък, че в отговор на войната в Украйна ще преустанови дейността си в Русия и Беларус, което ще засегне близо 15 000 служители, 17 магазина и три производствени обекта.

„Войната вече има огромно въздействие върху хората. Тя води и до сериозни нарушения на веригата за доставки и търговските условия. Поради всички тези причини „Икеа“ реши временно да преустанови дейността си в Русия“, се казва в изявление на компанията.

Преустановяването се отнася основно за Русия, където шведската група присъства от 2000 г. и е един от най-големите западни работодатели.

Операциите в Беларус също ще бъдат спрени, въпреки че според „Икеа“ в страната има само няколко доставчици и няма магазини.

„Опустошителната война в Украйна е човешка трагедия и ние сме съпричастни и загрижени за милионите хора, които са засегнати от нея“, заявиха от компанията.

„Тези решения имат пряко въздействие върху 15 000 сътрудници на „Икеа“, а филиалите на компанията ще осигурят заетост и стабилност на доходите и ще предоставят подкрепа на тях и техните семейства в региона“, заявиха от „Икеа“.

Въпреки че магазините, управлявани от групата „Ingka“, представляват по-голямата част от засегнатата работна сила - 12 000 души, „Икеа“ има и близо 2500 служители, работещи в производството, и три фабрики в Русия.

Според компанията 47 доставчици в Русия и 10 в Беларус ще бъдат засегнати от решението, което спира също така вноса и износа между двете страни.

„Икеа“ обяви първоначално, че ще остави магазините си в Русия отворени, което беше посрещнато с критики в Швеция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети