Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Иран с условия за връщане към ядрената сделка

Свят

Иран с условия за връщане към ядрената сделка

Снимка:

Техеран е готов да води преговори по различни аспекти от Съвместния всеобхватен план за действие, ако Вашингтон се върне към споразумението. Това обяви постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи пред ТАСС.

Според него, за Съединените щати е по-добре да се върнат към плана и към преговорите. В такъв случай Иран ще бъде готов за дискусии, пише БГНЕС.

На 5 януари Иран съобщи за окончателния си отказ от договореностите по Съвместния всеобхватен план за действие във връзка с атомната си програма. Беше заявено, че по-нататъшните действия в тази област няма да бъдат ограничавани. По-късно Тахт-Раванчи обяви, че Техеран не желае да притежава ядрено оръжие.

Решението за отказ от споразумението бе взето след убийството на ген. Касем Солеймани на 3 януари в Багдад.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че държавите-гаранти трябва да напуснат ядрената сделка и да разработят ново споразумение.

Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на Техеран е подписана през 2015 г. от Иран, САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия. Тогава иранската страна се отказа от по-нататъшно развитие на ядрената си програма в замяна на сваляне на санкциите.

На 8 май 2018 г. Вашингтон обяви, че напуска Съвместния всеобхватен план за действие и възобнови ограничителните мерки спрямо Иран, в които е включена и забрана за търговия с нефт.

Едностранното напускане на САЩ е пренебрегване на международните ангажименти, заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още