Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Извор на мира“ в Северна Сирия продължава, Франция ще положи повече усилия да я спре

Свят

„Извор на мира“ в Северна Сирия продължава, Франция ще положи повече усилия да я спре

Извор на мира в Северна Сирия продължава, Франция ще положи повече усилия да я спре - Tribune.bg
Снимка:

Франция осъжда настъплението на Турция по най-решителния начин, се казва в комюнике на Елисейския дворец

Франция ще положи повече усилия за спиране на турската офанзива в североизточните райони на Сирия, съобщи АФП, цитирайки комюнике на Елисейския дворец.

Изявлението беше направено след заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност, председателствано от президента Еманюел Макрон в Париж.

„Франция ще засили дипломатическите си усилия в тясна координация с партньорите си в коалицията срещу ДАЕШ, в рамките на Европейския съюз, НАТО и Съвета за сигурност на ООН, за да се осигури незабавно прекратяване на настоящата турска офанзива“, се казва в комюникето.

„Ще бъдат взети мерки за осигуряване на безопасността на френски войници и цивилни в района и ще бъде приета програма за спешна хуманитарна помощ (за местното население) ... Предприети са и мерки за укрепване на сигурността на националната територия (Франция) ... Франция осъжда (настъплението на Турция) по най-решителния начин“, се казва в текста.

По-рано тази седмица Турция стартира мащабна военна офанзива, наречена „Извор на мира“. Анкара заяви, че сирийската инвазия има за цел да изчисти граничните райони, за да създаде така наречената „безопасна зона“, която да се използва за връщане на милиони сирийски бежанци.

Сирийските власти многократно осъждаха „окупационната политика на Турция в Северна Сирия“, а Ердоган предупреди Европа, че ако си позволят да го нарекат окупатор, ще отвори границата и ще изпрати милиони бежанци насам.

По рано вчера Доналд Тръмп нареди на всички американски войски да се оттеглят от северната част на страната, за да се избегне кървав конфликт между Турция и подкрепяните от САЩ кюрдски войски, който „се влошава с времето“, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър.

Оттеглянето предполага вероятно пълно изтегляне от Сирия на около 1000 американски войски, които си партнираха с кюрдите за борба срещу групата на Ислямска държава в Североизточна Сирия, въпреки че Еспър не каза, че американските войски напускат страната, съобщи АП.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема