Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Владимир Чуков: За Европа военната операция на Турция в Сирия е поредната бежанска вълна

Мнения

Проф. Владимир Чуков: За Европа военната операция на Турция в Сирия е поредната бежанска вълна

Снимка:

На втория ден от интервенцията около 100 000 души са напуснали своите домове

Притеснителна ли е заплахата на турския президент към Европа, че ще я залее с бежанци, ако Европейският съюз го критикува за военната операция в Сирия? Трябва ли да се взима насериозно тази заплаха, Tribune.bg потърси за коментар от арабиста проф. Владимир Чуков.

Естествено. Става въпрос за интервенция на територията на съседна чужда държава, особено такава, каквато е Сирия. Това е държавата, която създаде през последните осем години много неприятности и много силна дестабилизация не само в региона на Балканите, но и в Европа. Подобен тип интервенция какво означава - означава машини, означава смърт, разруха.

За европейските ни критерии и мащаби това е поредната бежанска вълна, като впрочем не трябва да ни убеждава Ердоган, че ще ни прати такива, защото бежанците вече се движат. На втория ден от интервенцията по неокончателни данни около 100 000 души са напуснали своите домове, все още на територията на Сирия. Но, сещате се, че ако тази интервенция продължи, къде ще отидат тези хора - в Обетованата земя, наречена Европа. Така че това е не само обезпокоително, това е особено неприятно събитие, най-вече за нас за европейците.

Какви ще са последствията от тази интервенция, с която Турция решава свой вътрешно-политически въпрос с кюрдите? Каква ще е силата на мигрантската вълна, ако я съпоставим с 2015 г.?

Нека да припомним, че тогава някъде около 1.5 млн. души тръгнаха от Близкия изток през Турция, през Гърция и т.н. по Балканския маршрут. Сега нещата са малко по-различни, защото Европа си взе поуки, издигнаха се огради, затегнаха се пропускателните пунктове, взеха се някакви мерки, колкото и неефективни да са те. Можем да станем реципиенти на сходна бежанска вълна, само че тя, вероятно няма да има същия успех, както беше преди 2015 г.

Според мен ще има силна диверсификация на маршрутите на емигриране на тези хора. Не само през Турция и Гърция, което беше класика. Сигурно ще има, поне това, което се задава, алтернативни канали като този към Кипър. Ще има и такива, които директно от Сирия ще вървят към Западна Европа през Средиземно море с по-добри плавателни съдове, тъй като огромната част вървят с гумени лодки. Има и такива, които са с малко повече пари и респективно вървят с яхти. Така че трудно ми е да кажа в момента какво ще се получи, но може би структурата ще бъде сходна.

Тогава 2015 г. се придвижваха стари и нови бежанци от Гърция. Гърция тогава имаше около 900 000 човека на нейна територия, дори такива които бяха постоянно или временно пребиваващи в Гърция, която имаше много сериозни финансови проблеми и се сляха новите със старите бежанци. Страх ме е, че сега ще се получи нещо сходно. Старите бежанци са тези, които са в Турция, а нови, колкото и да бъдат, трудно ми е да предвидя, но очевидно ще се получи едно постоянство на вълни, които се вливат и ще търсят нови канали и възможности.

Защото това е един много печеливш бизнес, каналджийството?

Както го показа 2015 г. изключително доходоносен бизнес и вероятно ще станем свидетели на някакви нови форми и канали. В крайна сметка обаче, дестинацията, която те предпочитат е Европа. И това, което се разбра през последните месеци три са държавите, които са обект на най-голямо желание – Германия, Швеция и Холандия.  Затова и тези три държави, особено първите две, са най-остро реагиращите на събитията в Турция. Просто ще наблюдаваме и ще коментираме, за да се вземат съответните мерки.

Проф. Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма. Роден в Атина, Гърция. Завършва френски колеж в Тунис и френската гимназия в София. Дипломира се във факултета по обществени науки на Дамаския университет. Преподава в редица български университети – СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и др.

През 2008 г. създава информационно-аналитичния сайт по проблемите на Близкия и Среден изток - Orient.bg. Издаван е в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Русия, Турция, Румъния и др.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема