Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Макрон писа писмо до Скопие: Изборът е ваш. Остава вие македонците да се определите

Свят

Макрон писа писмо до Скопие: Изборът е ваш. Остава вие македонците да се определите

Макрон писа писмо до Скопие: Изборът е ваш. Остава вие македонците да се определите - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Франция Еманюел Макрон с писмо до македонските власти, чийто текст беше публикуван от френското посолство в Скопие.

Северна Македония отново се намира пред ключов момент от своята история. Седемнадесет години след получаването на статут на кандидат се отваря историческа възможност: влизане в активна фаза на процеса за присъединяване към ЕС. Изборът е ваш. Остава вие македонците да се определите. Силата да промените хода на историята сега е във ваши ръце. Няма да кажа, че този договор е съвършен, но той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки договор, така и този, се основава на компромиси и на баланс. Този договор не поставя под въпрос официалното съществуване на македонския език, който е съставна част от вашата идентичност”, се казва още в писмото.

Макрон подчертава, че те трябва да вземат решението, което ще определи бъдещето на страната и което ще реши тя да стане част от европейското семейство.

Напълно осъзнавам дълбочината и чувствителността на проблемите, които трябва да бъдат решени между Северна Македония и България. По време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и по време на германското, португалското и словенското председателство, не пестих усилия да намеря решение, което да зачита интересите и достойнството и на двете държави”, се казва в посланието на Макрон.

Междувременно правителството на РС Македония, на днешното си 59-то заседание, разгледа информацията от Министерството на външните работи относно предложението за преговорна рамка на РСМ с ЕС, представена от Френското председателство на Европейския съюз. На заседанието правителството реши да изпрати предложението за Преговорна рамка на парламента на РСМ за разглеждане и приемане на допълнителни заключения, съгласно процедурите на парламента, съобщиха от правителствената пресслужба.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети