Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ПЕС: Мястото на Албания и Северна Македония е в ЕС

Свят

ПЕС: Мястото на Албания и Северна Македония е в ЕС

Снимка:

Според Станишев френският президент Еманюел Макрон води политика „напук”

Мястото на Албания и Северна Македония е в Европейския съюз, заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Той подчерта, че за съжаление, за пореден път важни решения за бъдещето на ЕС стават заложници на безотговорно отношение, основано на краткосрочни вътрешнополитически цели.

Според Станишев френският президент Еманюел Макрон води политика „напук”.

„Това не е демонстрация на сила, напротив – на безпомощност”, подчерта той.

Реформите и обновяването на ЕС не може да се извърши по този начин – чрез нарушаване на критериите и правилата, солидарността и процеса на изграждане на доверие.

„Ние като българи имаме болезнен опит от този подход – повече от десет години чакаме пред вратите на Шенген. Новото отлагане на тези преговори ще бъде пагубно за политическите процеси в тези страни, ще стане силен фактор за демотивация на останалите държави от региона и сериозно ще подкопае доверието към ЕС като двигател на положителни промени в страните- кандидати за членство. Единственият ефект от подобна стъпка ще бъде разпалване на антиевропейски популизъм и национализъм. В старите държави-членки той (национализмът) вече подкопава основите на ЕС, но на Балканите това може да доведе до експлозия. Ние не трябва да позволяваме това да се случи”, заяви Станишев, цитиран от МИА.

По покана на лидера на ПЕС днес се проведе среща с премиерите на Албания и Македония Еди Рама и Зоран Заев и с бившия министър-председател на Гърция Алексис Ципрас.

Станишев заяви, че е доволен, че усилията на неговото политическо семейство са дали плод и темата за разширяването ще се обсъжда от лидерите на държавите в ЕС.

Той още веднъж подчерта, че подкрепя започването на преговори с Албания и Македония, защото и двете страни са извършили огромна работа през изминалите години. Сега на ход е ЕС, който трябва да изпълни поетите ангажименти към тях, което е преобладаващото мнение в Европейския съвет.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема