Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Протест в Иран заради свалянето на украинския самолет

Свят

Протест в Иран заради свалянето на украинския самолет

Британският посланик беше задържан за кратко като организатор на протеста, Тръмп подкрепи протестиращите

Иранци се събраха на мирна демонстрация в родината си след признанието на Техеран, че страната е отговорна за свалянето на украинския самолет. Стотици студенти се събраха пред университета „Амир Кабир“ и обвиниха управляващите, че са се опитали да лъжат и крият.

Британският посланик в Иран Робърт Макеър беше задържан за няколко часа за организиране и участие в протестите, съобщи РИА Новости.

„Британският посланик в Техеран, който присъства на митинга и участва в организирането, подбуждането и воденето на някои радикални акции, беше задържан за няколко часа“, съобщи иранската информационна агенция.

„Много съм притеснен от временното задържане на посланика на Обединеното кралство в Иран. Пълното спазване на Виенската конвенция е задължително. ЕС призовава за успокояване на напрежението, за да се даде път на дипломацията“, написа върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в официалния си профил в Туитър.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи протестиращите в Иран на фарси – официалния език в страната.

„Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да стои с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост“, написа Тръмп в Туитър. Той предупреди Техеран да не си позволява репресии към протестиращите.

В късните часове полицията разпръсна участниците в протеста.

Според местни медии протестиращите демонстративно са разкъсали портрета на генерал Касем Солеймани, който беше ликвидиран от САЩ в началото на януари.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още