Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ изпращат 30 млн. долара на Молдова заради енергийната криза

Свят

САЩ изпращат 30 млн. долара на Молдова заради енергийната криза

САЩ изпращат 30 млн. долара на Молдова заради енергийната криза - Tribune.bg
Снимка:

Молдова получи 30 млн. долара от САЩ, които ще бъдат използвани за изплащане на компенсации за консумирана топлинна енергия, съобщиха от пресслужбата на президентската администрация на страната.

В Молдова е в сила извънредно положение, обявено, наред с другото, заради енергийната криза, свързана с проблеми с недостига на газ и рязкото поскъпване на енергийните ресурси. Така например тарифите за газ са се увеличили почти седем пъти, а тези за електроенергия - почти четири пъти. От ноември 2022 г. до март 2023 г. националното правителство трябва да компенсира частично увеличението на енергийните тарифи.

„Страната ни получи 30 млн. долара от Американската агенция за международно развитие (USAID) за справяне с енергийната криза. Средствата ще отидат, наред с другото, за компенсиране на нашите граждани и за подпомагане на бизнеса да се справи с високите цени на енергията“, заявиха от администрацията на държавния глава на републиката.

През декември Кишинев се върна към закупуването на електроенергия от молдовската държавна районна електроцентрала, собственост на руската компания "Интер РАО" (разположена на територията на Приднестровието), с която преустанови търговските си отношения от 1 ноември. „Молдовагаз“ доставя необходимото количество синьо гориво на Приднестровието, а самата Молдова използва газ от натрупаните резерви (над 200 млн. куб. м).

През пролетта на миналата година в Молдова започнаха протести на опозицията срещу повишаването на цените и икономическата криза. Възмущението на протестиращите е предизвикано от безпрецедентното увеличение на цените на газа, другите енергийни източници и храните, както и от високата инфлация и спада на жизнения стандарт. Протестиращите обвиняват властите, че не са в състояние да се справят с кризата, като посочват, че инфлацията е над 34% - най-високата от 20 години насам. Ръководството е критикувано за нежеланието си да договори по-добри цени на газа с Русия, както и за политическия натиск върху представителите на опозицията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети