Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Швейцария като България: Богатата алпийска държава настоява, че трябва да се избягват сериозните ограничения на обществения живот

Свят

Швейцария като България: Богатата алпийска държава настоява, че трябва да се избягват сериозните ограничения на обществения живот

Снимка:

„Никой не иска повторно заключване“, каза Симонета Сомаруга, президент на управляващия федерален съвет на Швейцария

Европа отново е блокирана. Стремглавото разпространение на COVID-19 сред гражданите на ЕС принуди голяма част от държавите-членки да предприемат строги ограничителни мерки. България все още се опитва да контролира ситуацията, без да налага пълна карантина, позволявайки все пак икономиката да продължава да функционира. Подобна стратегия в тази ситуация е възприела и Швейцария.

Докато правителствата на континента бързат да въведат нови ограничения, за да овладеят нарастването на случаите на коронавирус, богатата алпийска държава настоява да се избягват сериозните ограничения на обществения живот, наложени при първата вълна на пандемията и първия локдаун , пише swissinfo.ch

„Никой не иска повторно заключване“, заяви миналата седмица Симонета Сомаруга, президент на управляващия федерален съвет на Швейцария.

Това е рискована стратегия, като се има предвид, че в момента Швейцария има 1580 нови случаи на заразени на 100 000 граждани. Това е по-висока степен на зараза дори от Великобритания, която в четвъртък влезе в едномесечно второ блокиране.

Вместо това федералният съвет в столицата Берн въведе набор от мерки, които се надява да са достатъчни, за да овладеят втората вълна.

Носенето на маски стана задължително на открито; заведенията трябва да затварят в 23:00 часа; забранени са събирания на закрито на повече от 10 души; не повече от четирима души могат да седят заедно в бар или ресторант, освен ако не са пряко свързани и живеят заедно.

Междувременно граничният контрол на практика е отслабен. Пристигащите не се нуждаят от карантина, освен ако не влизат от държава, където  случаите на заразени на 100 000 души са с 60 повече от нивото в Швейцария.

Ограниченията са забележително леки в сравнение с други места в Европа. В Англия всички ресторанти, барове и магазини, продаващи „несъществени“ стоки, от четвъртък са затворени за един месец. Във Франция голяма част от обществения живот е блокиран и хората могат да напускат дома си, само ако имат основателна причина.                           

Разбира се, в Швейцария не липсват и разногласия по въпроса кое е проритет - намаляването на броя на новозаразените или икономиката и обществения живот.

Economiesuisse, лобистка група, чиито мнения се следят отблизо от швейцарското правителство, заяви, че „абсолютният приоритет“ е предотвратяването на втората блокада. „Ако отново трябва да бъдат наложени ограничения, за да се избегне претоварването на здравната система, трябва да бъдат избрани целенасочени мерки с най-ниски икономически разходи“, се казва в неотдавнашния „план за действие“ за рестартиране на швейцарската икономика.

Уели Маурер, уважаваният финансов министър на Швейцария, предупреди в интервю миналия месец пред телевизионния оператор SRF, че новите ограничения ще бъдат „катастрофални“.

„Швейцария не може да си позволи второ заключване“, категоричен е той.

Тази година страната отпусна допълнителни 22 млрд. швейцарски франка (24 млрд. долара), за да намали икономическите щети от пандемията - много по-малко от много други европейски държави. Досега швейцарската икономика се е справяла относително добре. Държавният секретариат по икономически въпроси изчисли, че брутният вътрешен продукт ще спадне само с 5% тази година.

Швейцарският подход беше сравнен с този в Швеция, която се противопостави на затварянето по време на първата вълна от коронавирус и вместо това заложи на по-леки мерки като насърчаване на социалното дистанциране.

Швейцарските власти обаче, отхвърлят паралела, като посочват, че страната вече е претърпяла заключване. Берн вярва, че приоритетът е да се намери решение, което да бъде работещо и устойчиво за следващите месеци, а не бързо - и икономически вредно - краткосрочно решение.

„Целта е да се научим да живеем с вируса“, каза Ефи Вайена, професор по биоетика в ETH Цюрих. „Заключванията не са начинът да се управлява тази ситуация, дори мини заключванията. Устойчивият подход е да предприемаме пропорционални мерки, докато се движим напред. Нуждаем се от мерки, с които можем да живеем дълго време. “

Подходът на Швейцария е обобщен в думата Eigenverantwortung  или самоотговорност , която през последните дни се разпространява в Twitter.

И все пак не всички са убедени, че това е правилният подход. Мартин Акерман, ръководител на консултативната работна група за Covid-19 в страната, предупреди, че „няма алтернативи“ на сериозните ограничения на обществения живот. Скоро страната ще остане без капацитет за интензивно лечение в своите болници на фона на текущите нива на заболелите, заявиха от правителствената група.

Част от проблема е, че политическият модел на Швейцария е много разнообразен. Съществуват 27 отделни кантонски правителства и е трудно да се стигне до единство в решенията предвид изключително разнообразните им подходи и нагласи към кризата.

Вярата, че индивидуалните свободи са неразделна част от това какво е да бъдеш швейцарец, е широко разпространена сред гражданите на страната.

Швейцария беше първата държава в Западна Европа, която отвори отново своите ресторанти и барове след първото затваряне. През лятото магазините и бизнесите са затрупани с хора и повечето швейцарци работят от офисите си в продължение на месеци.

„Подходът сега е да имаме възможно най-голяма отговорност и свобода и да реагираме, когато е необходимо“, каза Лукас Голдер, президент на GFS Берн, социолог. „Увереността, с която можем да се справим с коронавируса, се основава на това.“

Но той предупреди: „Сега сме на път, който очевидно може да се окаже много опасен в сравнение с други страни.“                                                               


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още