Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Time обяви Грета Тунберг за „Личност на годината“ за 2019

Свят

Time обяви Грета Тунберг за „Личност на годината“ за 2019

Снимка:

Списание Time провъзгласи активистката Грета Тунберг за „Личност на годината“ за 2019 г. Тя се превърна в най-младата фигура, появила се на корицата на списанието в неговата 92-годишна история, пише БГНЕС.

Тази година шведската тийнейджърка спечели слава с обръщението си „Как смеете?“ към световните лидери по въпроса за изменението на климата. Въпреки че стана идол на природозащитни активисти от цял свят, у някои хора тя предизвика доста ярост, считана за пешка в по-голяма игра.

Главният редактор на Time Едуард Фелзентал каза, че Тунберг се е превърнала в „най-големия глас по най-големия проблем пред планетата през тази година, дошъл по същество от никъде, за да стане ръководител на световно движение“.

Миналата седмица Грета стана носител и на наградата „Right Livelihood“, наречена „Алтернативна Нобелова награда“.

Майката на Грета е певица, баща ѝ е актьор. На 11 г. тя преживява депресия, спира да говори и да се храни, загуби 10 кг за два месеца. Тя е диагностицирана по това време със синдром на Аспергер, селективен мутизъм и обсесивно-компулсивно разстройство. Първите две диагнози предполагат трудности в общуването, а последната - възможността за обсесивни мисли.

Според Грета на осем години тя научила за глобалното затопляне и за нея „изглеждало невъзможно“, че „никой не повдига този въпрос“. През 2018 г. тя бяга от часове и вместо това идва пред сградата на шведския парламент. Така тя започна да действа всеки петък и в резултат създаде движението „Петък за бъдеще“, наричано е още „Удар за училището по климата“. Постепенно към акциите ѝ започнаха да се присъединяват и други млади хора.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още