Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Владимир Путин: Западният елит започна войната в Украйна

Свят

Владимир Путин: Западният елит започна войната в Украйна

„Западът ни излъга, това е ужасна измама“ – така руският президент Владимир Путин определи реакцията на западните държави спрямо „специалната военна операция“ в Украйна. Държавният глава изнася годишната си реч, която се очаква да продължи два часа.

„Преди година, за да защитим историческите си земи и да ликвидираме близката до нас заплаха, решихме да проведем специална военна операция. От 2014 г. Донбас се бие и иска да живее независимо, хората там да говорят родния си език“, започна Путин, съобщава БТВ.

„Ние направихме всичко възможно, за да разрешим този проблем мирно. Обещанията на Запада да подпомогнат опитите за мир се оказаха измама. Ужасна лъжа“, каза руският президент.

„Те даваха съвети на Киев да провежда терористични атаки, снабдяваха ги с оръжия, обучаваха ги. Още преди да започнем специалната военна операция, Киев и Запада се договаряха за оръжия“, допълва Путин.

Той подчерта, че Съединените щати и НАТО с „гордост признават своята измяна“.

„Донбас гори. Кръвта на местните се пролива, докато Русия се опитва да разреши този проблем мирно. Те (Западът – б.р.) си играеха с нас. Това е отвратителна измама. Не могат да изчистят този позор“, каза Путин.

Според руския президент Западът се е опитал да осигури на Киев биологични и ядрени оръжия.  „Те просто играеха за време. Затваряха си очите за политическите убийства“, каза още той.

„Искам отново да повторя – именно те са отговорни за тази война. И ние използваме сила, за да я спрем“, каза руският президент на фона на бурни аплодисменти.

„Колкото повече далекобойни оръжия биват осигурявани на Украйна, толкова повече ще трябва ние да отблъскваме заплахата от границите си. Това е нормално“, каза Путин.

„Западният елит не крие, че иска да победи Русия стратегически. Това означава, че искат да ни унищожат завинаги. Те искат да превърнат регионален конфликт в глобален. Така го разбираме ние и ще отговорим на това. Тук е заплашено нашето съществуване. Но те не могат да победят Русия на бойното поле“, каза руският президент.

Според държавния глава на Русия Западът отклонява вниманието на хората с корупционни скандали.

„Западът отвори пътя за нацистите през 30-те години на миналия век, а от XIX век насам се опитва да откъсне исторически земи от нашата държава – мястото, което сега се нарича Украйна. Всичко се повтаря“, каза още той.

Руският президент започна да очертава причините, поради които Западът е вреден за света, като обърна специално внимание на правата на ЛГБТИ хората. Той коментира, че семейството означава „съюз между мъж и жена, както казват свещените текстове на всяка една религия на планетата“.

„Но Западът се съмнява в тези свещени текстове… Ние трябва да защитим децата си от тази деградация. И ще го направим“, каза Путин, последвано от бурни аплодисменти. 

По-късно държавният глава продължи като благодари на всички руски герои, които са взели участие във войната и заедно със залата почете падналите във война руснаци с мълчание.

Руският президент благодари на жителите на сепаратистките региони в Украйна, че „застават срещу врага заедно със своята родина“. „Нямаше нищо по-смело от това да застанете до Русия. За нашите прадеди, за бъдещото на нашите деца и внуци… за поправянето на историческата неправда – именно за това се бият нашите герои“, каза той.

Руският президент обяви, че ще поиска да се сформира специален държавен фонд, който да подпомогне ветераните и семействата на загиналите бойци.

Путин изтъкна и колко е добре да се работи в армията заради високите заплати и покриването на нуждите на семействата.

„Западът води война с нас и на икономическия фронт. Но няма да успеят. Те провокираха покачване на цените и загуба на работи места“, заяви убедено руският президент.

„Целта на Запада е да накара нашите хора да страдат, но руската икономика се доказа като много по-силна от това, което смятаха“, продължи Путин.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати