Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заради коронавируса: Китай затвори достъпа до Еверест

Свят

Заради коронавируса: Китай затвори достъпа до Еверест

Заради коронавируса: Китай затвори достъпа до Еверест - Tribune.bg
Снимка:

Китай отмени разрешителните за покоряване на Еверест заради коронавируса, съобщиха организаторите на експедиция, което се случва преди пролетния сезон на катерене на най-високия връх в света.

Китайските власти "ни информираха, че планината ще се затвори от северната страна", заяви за АФП Лукас Фуртенбах от базираната в Австрия Furtenbach Adventures. Фуртенбах каза, че ще премести своите 11 клиенти в Непал.

През миналата година по време на пролетния сезон, белязан от голям трафик, рекордните 885 души стигнаха до върха. 644 от тях покориха Еверест от Непал и 241 от северната страна в Тибет, пише БГНЕС.

Непалската страна остава отворена засега, въпреки че някои оператори на експедиции са забелязали отмяна и алпинистите са били помолени да представят 14-дневна история на пътуванията и медицински документи.

Туристическите зони в Тибет са затворени от януари, съобщиха от местната туристическа служба. Китайската асоциация за алпинизъм в Тибет, която издава разрешителни за Еверест, не беше достъпна.

Друга компания, Alpenglow Expeditions, отмени плановете си, свързани с Еверест. "Съгласен съм с решението на Китай. Това е отговорно ... Понастоящем не си струва с изкачването на планина да прехвърли риска в базовите лагери, нито след завръщането си у дома", заяви в съобщение в сряда uf;mdkrsjd= 

Някои компании в Непал също видяха анулиране. "Имахме резервации от 23 алпинисти, но две групи вече са отменени. Може да имаме само 8 до 10 катерачи тази година", каза Пасанг Тение Шерпа от Pioneer Adventure.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети