Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Дело за шпионаж е разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България

Закон и ред

Дело за шпионаж е разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България

Дело за шпионаж е разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България - Tribune.bg
Снимка:

Имало сигнали за разпределение на дела от странни места по света - включително екзотични острови

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Според БНТ има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България. Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

"Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места", каза пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.

"Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това", каза още Кирилов.

Министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата и да бъде надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни. Според Кирилов да въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата. Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Време е за истината! Как така убиецът Пол Фрийман се падна при Калпакчиев, дясната ръка на Панов, освободиха го, направиха му НПО, за да изпраща сигнали срещу държавата в ЕС, чучнаха го начело на протести и т.н., и т.н.?
05.04.2020 23:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети