Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Европейската прокуратура води 143 разследвания у нас, съмненията са за щети за 492,6 милиона евро

Закон и ред

Европейската прокуратура води 143 разследвания у нас, съмненията са за щети за 492,6 милиона евро

Европейската прокуратура води 143 разследвания у нас, съмненията са за щети за 492,6 милиона евро - Tribune.bg
Снимка:

Европейската прокуратура представи днес доклада за дейността си през 2022 г., в който се отчита, че в България се водят 143 разследвания по съмнения за измами с бюджета на ЕС за общо 492,6 милиона евро.

Миналата година са започнати 101 от тези проверки, свързани с разходи за 176,3 милиона евро. Проверките по повод измами с ДДС са за щети на стойност 2,6 милиона евро.

По искане на прокуратурата на ЕС е бил наложен запор на имущество за 6,5 милиона евро. Повдигнато е едно обвинение, 11 случая са приключени без последици, 25 са предадени на съд, 19 случая са обединени.

Проверките се водят по 204 сигнала, получени от българските власти, 36 - по данни от частни лица, девет сигнала са постъпили от институции на ЕС. По едно от делата се очаква решение, по едно е произнесена първоинстанционна присъда, едно съдебно решение е обжалвано, по едно се води дело на втора инстанция, едно решение е окончателно, показват данните.

Най-често се разследват измами със средства, изплатени по случаи, несвързани с обществени поръчки (94 случая), на второ място са обществените поръчки (45), 16 случая са за предполагаема корупция, 11 са за злоупотреби. Най-често се разглеждат случаи, свързани със земеделието (42), регионалното развитие (25) и други програми на ЕС (22), се отчита в доклада.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети