Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Чрез измислени основания се оказва въздействие върху Прокуратурата

Закон и ред

Гешев: Чрез измислени основания се оказва въздействие върху Прокуратурата

Гешев: Чрез измислени основания се оказва въздействие върху Прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

„Не мога да преценя какво ще бъде решението на ВСС. Това е колективен орган, който ще прецени. Ще повторя, че нямам никакви притеснения всички „основания“, които са посочени от служебния министър  и от г-жа Йорданова да бъдат открито разгледани пред българските граждани.“ Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти на влизане във ВСС.

Той заяви още, че ако не е било тъжно, е щяло да бъде смешно.

„Смешни са основанията им. Тъжното е, че чрез тези измислени основания най-вероятно се изпълнява политическа поръчка за оказване на въздействие върху Прокуратурата  и използването ѝ като бухалка срещу хора, които мислят по-различен начин.“, подчерта Гешев.

Обвинител номер едно вижда тенденция за завръщане на някои от престъпленията, които бяха прекъснати, чрез взаимодействието между прокуратурата и МВР. Той даде пример с новия бум на алоизмамите.

„Преди имахме по една измама на няколко месеца, но разбрах, че сега само на Великден в кюстендилско са били осем“, обясни Гешев.

„Тъжното е, че хора, които за говорят върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, по същество, правят обратното. Резултатът плащат българските граждани, а той е бум на престъпността“, категоричен беше той.  

Гешев коментира и казуса около „Български пощи”.

„Има проверка в Софийска градска прокуратура за „Български пощи”. Предметът е не само хакерската атака, а всички обстоятелства около пощите. Това са важните неща за обществото – дали пенсионерите ще си получат парите, какви са цените, каква е ситуацията със здравната криза, а не тези измислени проблеми, свързани с атаката срещу съдебната власт“, поясни обвинител номер едно.

„Какви действия ще извърши конкретният наблюдаващ прокурор, си е лично негова преценка. Колегите ще извършат в пълнота всичко необходимо, ако е необходимо, ще разпитат министри, длъжностни лица от „Български пощи“. Колегите ще си свършат работата в съответствие със закона“, допълни Гешев.

На въпрос дали е ясно дали има отговор за разпит на Васил Божков, главният прокурор припомни, че между България и Обединените арабски емирства няма договор за правна помощ.

„Единственият вариант е за провеждане на разпит чрез принципа на така наречената взаимност“, допълни той.

Гешев коментира и закриването на спецправосъдието. По думите му никой не си дава сметка за последиците от това и припомни, че в подкрепа на тяхното съществуване са се обявили и с декларация 12 европейски държави, сред които и италианската прокуратура и звеното ѝ за борба с мафията и организираната престъпност.

„Има сигнал от различни сдружения на превозвачите до Върховна касационна прокуратура. В сигнала се сочат известни нарушения от Държавна агенция „Автомобилна инспекция“, от МВР, сочат се евентуално извършени длъжностни престъпления“, обясни още главният прокурор.


Топ новини

виж още
Актуална тема