Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гурута правят секс с деца, сектите търсят последователи в социалните мрежи

Закон и ред

Гурута правят секс с деца, сектите търсят последователи в социалните мрежи

Гурута правят секс с деца, сектите търсят последователи в социалните мрежи - Tribune.bg
Снимка:

500 нелегални религиозни движения зарибяват в България

Близо 500 секти търсят и зарибяват хиляди последователи в България. Видът и похватът на опасните религиозни движения бележи нова тенденция. Интернет се превръща в трибуна за примамване на лабилни хора, лесна плячка сред потребителите на социалните мрежи. Там тече активна търговия със съмнителна сектантска литература, сектантски символи, окултни медальони и "природосъобразни продукти". Фрапиращата статистика и опасните тенденции съобщи д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" (ЦРИК).

Водачите на опасните движения също търпят промяна в профила. Начело на сектантските организации най-често стои човек, който създава свръхдоверие и дори култ към личността си в социалните мрежи.

Официално регистрираните религиозни движения в България са над 140. „Голяма част от сектите у нас действат зад паравана на различни организации, здравни, спортни и образователни центрове, НПО-та. Регистрираните вероизповедания имат клонове из страната. Така броят им достига близо 500“, обясни д-р Панайотова.

Има бум на новоизлюпените секти, които действат чрез Интернет. Най-често лицето на тези секти е млад мъж, между 35-40 годишен, харизматичен. „Често в подобни общности се злоупотребява сексуално с деца“, алармира експертът по ереси и секти. По думите й, децата се зарибяват в Интернет, по-късно са убеждавани, че всичко е позволено, че няма значение дали сексът се прави с мъж или жена. Често на малолетни се внушава, че е привилегия да имаш сексуален контакт с гуруто на дадена секта и така злоупотребяват с деца.

Жертвите, в които се целят сектите, освен децата, са възрастните хора, самотниците и хората със семейни проблеми. Търсели се и хора с високо образование и квалификация. Те пък се използвали, за да допринасят с безплатния си труд за религиозните движения- като писане на книги, правени на плакати, поддържане на сайтове, преводи.

Единственото предимство на новата виртуална тенденция при сектите е, че хората по-лесно напускат сектантските мрежи, тъй като виртуалното им съществуване не ги ангажира в истинска общност и те не се чувстват толкова обвързани с виртуалната група и виртуалния водач, посочва експертът.

„Наблюденията ми през последните 2 години, това което мога да кажа на 100 процента, е, че сектите водят до разводи и семейно отчуждение. При нас идват много разбити семейства или близки на попаднали в секти хора “, допълни Панайотова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати