Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев за Иванчева: Използва готово ноу-хау от делото „Килърите“

Закон и ред

Иван Гешев за Иванчева: Използва готово ноу-хау от делото „Килърите“

Иван Гешев за Иванчева: Използва готово ноу-хау от делото Килърите - Tribune.bg
Снимка:

Делото срещу бившата кметица на „Младост“ се използва, за да бъде ударена прокуратурата

„Това, което Иванчева прави не е ново. Тя използва едно готово ноу-хау. Този начин за натиск над магистрати започна още с делото „Килърите“, а после го приложи и Крокодила“. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод изказването на Десислава Иванчева, че ще го съди.

„Не се притеснявам“, отсече той.

Делото „Иванчева“ се използва, за да бъде ударена прокуратурата, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му делото се използва медийно и се преекспонира. Някои хора заложиха на него, че при едни оправдателни присъди на първа инстанция щеше да се използва за искане да се закрие спецпрокуратурата. Според него определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и че основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си. Единственото, което прокуратурата може да направи в този случай е да даде публичност на процеса.

„В последните 1-2 дни кампанията се промени в това колко са тежки и несправедливи тези присъди. Това е новата сюжетна линия“, посочи Гешев пред БНТ. Той обясни и че наказанието за убийство и подкуп са еднакви според закона в България, тъй като се смятат за еднакво тежки престъпления.

По думите му става въпрос за особено голям подкуп, за който се предвижда до 30 години затвор. Съдът наложи 20 години на Десислава Иванчева, 15 години за Биляна Петрова и 12 години за Петко Дюлгеров. Така за Иванчева е дадена реално средна присъда, а за другите двама – около минималната. Зам.-главният прокурор обаче подчерта, че това не са окончателните присъди.

„Досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Това е дребна битка в тази война. Когато започват първите стъпки, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото – че няма да крадат без последици. И се опитват да настроят обществото“, коментира Гешев.

Не е вярно, че доказателствата са паднали, посочи още той. 

„Това е манипулация, зад която стоят определени политически сили, определени олигархични интереси, журналисти, които ги обслужват“, каза Гешев.

За отказа на Дюлгеров от показанията му, Гешев посочи, че е било очаквано.

„Така правят всички, така правят и циганите. Логично обаче бе да даде обяснения в съда“, каза зам.-главният прокурор.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети