Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Изслушването на Гешев продължава, кандидатът отговаря на 107 въпроса

Закон и ред

Изслушването на Гешев продължава, кандидатът отговаря на 107 въпроса

Изслушването на Гешев продължава, кандидатът отговаря на 107 въпроса - Tribune.bg
Снимка:

Българският главен прокурор трябва да отговаря на необосновани нападки към прокуратурата, заяви кандидатът

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев отговаря на въпроси пред Висшия съдебен съвет (ВСС) вече няколко часа. Питанията са зададени от различни организации и НПО-та. Постъпили са общо 107 въпроса към кандидата за главен прокурор.

Тезата, че не споделям разделението на властите беше издигната от тези кръгове, за които говорих по-рано. Това е изваждане от контекста на едно изречение, после се интерпретира по определен начин и сега се твърди, че не споделям разделението на властите. Всеки може да си пусне цялото интервю по БНТ. Не мога да забраня изкривяването на истината, каза Гешев, който определи твърдението като част от хибридна атака. Той обясни, че тези кръгове от една страна искат публичност на прокуратурата, а когато тя е дава информация, същите тези хора, казват, че това нарушава права.

Когато се изнасят факти по разследването с разрешение на наблюдаващия прокурор няма нарушение на презумцията за невиновност, отговори Гешев на въпрос дали според него е допустима прокурори да изказват в публичното пространство становища относно виновността на обвиняемите.

На въпрос за обществения натиск, Гешев заяви: „Обществото има право да има очаквания към съдебната власт, в частност към прокуратурата, защото то в крайна сметка осигурява бюджета им. Повечето пъти очакванията са реалистични, понякога се разминават със законовите норми. Работа на административния ръководител е да поеме отговорност и да обясни на гражданите тези разминавания, като същевременно защити престижа на съдебната власт.“

На въпрос по дела за какви престъпления приема, че може да не бъде безпристрастен, той заяви: "Ако са налице основания за отвод, аз винаги съм си правил отвод. Ако има такива предпоставки, винаги бих си направил отвод."

Българският главен прокурор трябва да отговаря на необосновани нападки към прокуратурата, защото това уронва престижа на съдебната власт, каза още кандидатът.

Очаквайте подробности!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още