Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Казусът се заплита: Частният съдебен изпълнител не бил стъпвал на либийския танкер

Закон и ред

Казусът се заплита: Частният съдебен изпълнител не бил стъпвал на либийския танкер

Казусът се заплита: Частният съдебен изпълнител не бил стъпвал на либийския танкер - Tribune.bg
Снимка:

България не е информирана, че ще се задържат български кораби от Либия

Казусът със задържания либийски танкер „Бадр“ се заплита. Преди дни стана ясно, че прокуратурата започва разследване на частния съдебен изпълнител Тотко Колев. Проверката ще бъде за това дали той е превишил правата си. От Окръжната прокуратура съобщиха, че образуваното досъдебно производство е за това, че частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за другиго имотна обла, като случаят касае незаконосъобразна промяна на собствеността на танкера.

Днес Тотко Колев отрече да е участвал лично в събитията от декември месец с либийския танкер. "Такива неща не са случвали, никой не е искал от мен такива действия", заяви Колев пред NOVA телевизия във връзка с информацията за качване на кораба, както и за сваляне на флаг и на екипаж. По това време той не бил нито в Бургас, нито в страната. Колев подчерта, че няма отменено или спряно от съда негово действие.

Адвокатът на частния съдебен изпълнител Димитринка Радева заяви, че след образуването на досъдебното производство по случая, на прокуратурата са предадени всички документи и се оказва пълно съдействие.

В телевизионния ефир казуса коментира и външният министър на страната Екатерина Захариева. България официално не е информирана, че ще се задържат български кораби от Либия, заяви тя.

Заради случая в края на миналата година началникът на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши е разпоредил да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг или собственост на българска компания, който влезе в либийски териториални води.

Танкерът беше задържан на пристанище Бургас миналата година. "Булгаргеомин" претендира за обезпечение на дълг на либийската държава за 9.25 милиона долара. Твърдението на българската фирма е, че парите трябва да се платят от търговското дружество, което оперира танкера, защото то е собственост на Либийската държава. "Булгаргеомин" твърди, че дългът е бил обезпечен с ипотека върху танкера. 

В момента плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати