Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Кореспонденция за Радев: КПКОНПИ показа писма от командира на ВВС Цанко Стойков

Закон и ред

Кореспонденция за Радев: КПКОНПИ показа писма от командира на ВВС Цанко Стойков

Снимка:

Шефът на ВВС не е намерил „правно основание“ да предостави исканата информация на Атикорупционната комисия

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикува писма на командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, в отговор на отправени до него искания за представяне на информация. Те са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси, съобщиха от комисията.

Проверката на КПКОНПИ е касаела назначаването на съпругата на президента Румен Радев Десислава Радева във Военно-въздушните сили (ВВС). Преди седмица от прокуратурата представиха разговори, в които се предполага, че участват Стойков и Румен Радев, а темата е назначаването на Радева и проверка по случая от КПКОНПИ. Двамата обсъждат как да потопят проверката на какви договори е била назначена „Деси“ във ведомството „и за това какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал - някакви ей такива простотии“. Според разследващите, в записите се съдържат данни за осуетена проверка на КПКОНПИ с цел прикриване на предполагаем конфликт на интереси на държавния глава.

По същия повод последва проверка в МО. Резултатът от нея беше представен в  доклад от началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС. В доклада не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на Стойков.

Днес КПОНПИ показаха две писма от Стойков. В първото писмо, от май месец 2019 година, той не намира „правно основание за предоставяне на информацията“, която искат от КПКОНПИ.

Във второто писмо има допълнителни възражения да бъде предоставена търсената информация. Според него не ставало ясно дали има образувано производство по установяване на конфликт на интереси по отношение на Радев и съпругата му, което било предпоставка за даване на търсените документи от КПКОНПИ. Следва и изброяване на предпоставките, нужни, за да се образува такова производство. Спрямо закона, посочва Стойков, исканата информация трябвало да дойде от комисия на Народното събрание.

Стойков посочва още, че е минал тригодишният давностен срок за такова производство и следователно ВВС не е задължен да предоставя информация. И отново не е намерено „правно основание“, за да се предостави исканата информация.  


Коментари (4)

прожектор Радев Този генерал ако е Български воин щеше сам да си е подал оставката,ама не.
10.02.2020 14:28 / Отговор
Борислав Ангелов В близките дни и месеци ще се пише и слуша най често за разследването на КПКОНПИ на:
Фирма Балкантел ООД със
Собственици
Христо Николов Дурчев и
Никола Христов Дурчев, за
Генерал-майор Стойков началник на ВВС от 2016 и
Генерал Румен Радев началник на ВВС от 2014 до 2016 и президент понастоящем (все още) на Република България.
ГЕРБ не случайно заявиха, че те няма да внасят в парламента дебат за импийчмънт! Той, дебатът сам си тръгна и ще бъде ожесточен, след пълните разкрития на разследващите!!!
10.02.2020 14:44 / Отговор
К. К. ПРОЖЕКТОРЪТ СВЕТИ МНОГО, МНОГО СИЛНО!!! Радеееев, не можеш да се скриееееш!!!
10.02.2020 15:56 / Отговор
КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ СВИКВАЙТЕ ГЕйРАВИ БУНАЦИ ☭.... ГЕН.РАДЕВ ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТ ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ......
10.02.2020 16:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още