Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Домашен арест за обвинения за пране на пари от АМ “Хемус“

Закон и ред

Домашен арест за обвинения за пране на пари от АМ “Хемус“

Домашен арест за обвинения за пране на пари от АМ Хемус - Tribune.bg
Снимка:

Борислав Колев, обвинен за пране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус”, бе пуснат от Софийския градски съд/СГС/ под домашен арест.

Според обвинението след извършване на касовите операции, изтеглените касови суми физически са били предавани в чанти и сакове на обвиняемия Колев, а после са били транспортирани с автомобил и оставяни за съхранение на специални места. Освен това има данни, че въпросните суми са носени в бюро за обмен на валута, където били предавани на друг човек -на име Иван.

„Обвиняемият твърди, че има определена икономическа логика в използването на средства, които са били получавани от различните дружества по посочената структура, като аванс за строеж на лот на АМ „Хемус“, за който няма разрешение за строеж. Дори да има икономическа логика, то същата логика определено няма правно обяснение. Били са извършвани финансови операции с цел прикриване на истинския произход на получените средства“, посочват от обвинението.

В съдебна зала стана ясно, че има доказателства за това, че Борислав Колев е имал директно отношение към дружествата, които са извършили престъплението. СГС отчете, че по делото се извършват необходимите действия за откриване на истината, но засега други лица не са установени.

Обвиняемият поиска да бъде пуснат на свобода, за да издържа семейството си.

„Три месеца съм задържан с мотивите, че ще се укрия. Аз искам да остана тук и да помогна истината да излезе на светло. Искам да се осигури спокойствие на семейството ми. Няма как да продължа да съдействам на разследването при положение, че децата ми са сами навън. Моля да ме освободите и да ми дадете възможност да работя, за да издържам семейството си“, изтъкна Колев.

Адвокат Христо Ботев, който защитава Колев, поиска да отпадне мярката задържане под стража, която е наложена на неговия клиент. Според защитата Колев е съдействал на разследващите органи по време на цялото разследване, а обвинението не доказва дейност за пране на пари от Колев.

„Опасност от извършване на ново престъпление няма, защото Борислав Колев е с чисто съдебно минало, а задържането му е довело до негативни последствия за семейството му“, твърди защитата му. Чистото съдебно минало и семейното положение на Колев му помогнаха да излезе под домашен арест.

„С оглед на чистото му съдебно минало и семейното му положение съдът намира, че към настоящия момент мярка, която да изпълнява разпоредбата за неотклонението, е домашен арест“, реши съдът.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати