Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурорската колегия на ВСС с декларация до ЕК

Закон и ред

Прокурорската колегия на ВСС с декларация до ЕК

Снимка:

Единодушно с 9 гласа „За“ и нито един глас „Против“, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие Декларация, по повод приетите от Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България на 28.04.2021 г. промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Членовете на Колегията за пореден път категорично заявиха, че в съответствие с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, ще продължават да отстояват независимостта на Прокуратурата и на съдебната власт и предложиха провеждане на професионален дебат с участието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с цел предотвратяване на всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати, съобщиха от ВСС.

Декларацията ще бъде изпратена до представителството на Европейската комисия, до Европейския парламент, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО), Венецианската комисия и до посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България. Тя е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още