Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Разбитата фабрика в Труд е можела да произвежда по 2000 цигари в минута

Закон и ред

Разбитата фабрика в Труд е можела да произвежда по 2000 цигари в минута

Разбитата фабрика в Труд е можела да произвежда по 2000 цигари в минута - Tribune.bg
Снимка:

12-те задържани са обвинени за участие в организирана престъпна група

12-те задържани при разбиването на две фабрики за нелегални цигари вчера вече са обвинени за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на нелегални цигари. Задържани са 4 българи, 7 украинци и 1 молдовец. Продължава издирването на други 4-ма. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата за разбитата най-голяма фабрика за нелегални цигари у нас в село Труд.

Членовете на групата са си общували с речник. Те са били част от много добре структурирана група.

„Самата престъпна група е характерна с трайно структурирано и строго разпределение - всеки има свои задължения и членовете ѝ не се месят в делата на другите. Изключително конспиративни бяха - прилагаха мерки, които ние осъществяваме при нашата работа“, обясни Калин Литов от ГДБОП.

Още с пристигането им в България чужденците са настанени във фабриката и на са излизали от там. Доставяна им е храна, имали са фитнес и стаи за живеене. Имало е и таен изход, за да могат работниците да избягат бързо при проверка. Специални филтри са били монтирани, за да не се усеща мирисът на тютюн.

Властите обясниха, че при производство на нелегални цигари е честа практика да се наемат чужденци. Така, ако бъдат задържани, те трудно могат да обяснят за дейността.

Фабриката е била изключително модерна. Имала е и две поточни линии, като едната все още не е била сглобена. Тя е работела от началото на годината.        

„Поточната линия е с работен капацитет 2000 цигари в минута. Вчера проведохме и следствен експеримент - заредихме поточната личния, а на работниците беше указано да заемат работните си места. Оказа се, че машините функционират и произвеждат около 185-200 мастърбокса цигари на ден“, обясни Сийка Милева, говорител на Спецпрокуратурата.  

И във фабриката в Труд, и в тази в Ръжево Конаре е имало изключителни мерки за сигурност

„В Ръжево Конаре бяха взети изключителни мерки за прикриване на дейността. Ако човек влезе, видимо нищо не се забелязва - помещенията са празни и изглеждат неизползвани“, обясниха от ГДБОП.

Произвежданите цигари са от марките „Роял“ и „Мурати“- те държат 11 процента от контрабандата у нас, стана ясно от думите на шефа на митниците Георги Костов. Той обаче предупреди, че цигарите са били много опасни за здравето.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати